Πολλές ενορίες στη Γερμανία που ήταν σχεδόν άδειες γεμίζουν τώρα με Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι κληρικοί κάποιες φορές γιορτάζουν δυο φορές το Πάσχα. Το ορθόδοξο και το καθολικό.«Στις ακολουθίες μας ο κόσμος έχει υπερδιπλασιαστεί». Ο Μπόχνταν Λούκα είναι Ουκρανός κληρικός στη Σαξονία, ιερέας της «Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας». Το περασμένο Σαββατοκύριακο τέλεσε τρεις αναστάσιμες ακολουθίες σε τρεις ενορίες, στο Χάλε το απόγευμα, στο Κέμνιτς το βράδυ και στη Δρέσδη νωρίς το πρωί. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρευρίσκονται στις ακολουθίες.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Μπόχνταν Λούκα θα διαβάσει ξανά τα αναστάσιμα κείμενα και θα ευλογήσει το πασχαλινό ψωμί των πιστών. Πάσχα δύο φορές, αυτό είναι ασυνήθιστο. Αλλά και άλλες παραδόσεις έρχονται στη Γερμανία μαζί με τους πρόσφυγες. Στην ίδια την Ουκρανία το Πάσχα γιορτάζεται σύμφωνα με το ημερολόγιο της ανατολικής παράδοσης και της Ορθοδοξίας.

Ο Λούκα δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι πιστοί στη Γερμανία ανήκουν πλέον στην ενορία του. Και αυτό δεν το ξέρουν ούτε οι αρμόδιοι. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου γινόταν λόγος για σχεδόν 80.000. «Μπορείτε μάλλον να διπλασιάσετε αυτόν τον αριθμό σήμερα», λέει ο Αντρίι Ντμίτρικ στη Deutsche Welle.

Ουκρανοί χριστιανοί σε κάθε γωνιά της Γερμανίας

Ο Αντρίι Ντμίτρικ είναι αξιωματούχος στην εξαρχία που περιλαμβάνει τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία. Η εξαρχία αντιστοιχεί σε μια μεγάλη επισκοπή. Στη Γερμανία περιλαμβάνει κοινότητες σε περίπου 50 μέρη, από το Αμβούργο μέχρι το Ροζενχάιμ και από το Κρέφελντ μέχρι το Γκέρλιτζ και αλλού. Οι Ουκρανοί πιστοί έχουν εμφανιστεί σε σχεδόν κάθε χωριό και πόλη της Γερμανίας. Ως παράδειγμα, αναφέρει το Νόιμαρκτ στο Όμπερφαλτς, νοτιοανατολικά της Νυρεμβέργης. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία λειτουργία στα ουκρανικά. Σήμερα ζουν εκεί 300 χριστιανοί που μιλούν ουκρανικά και ελπίζουν σε μια λειτουργία για το Πάσχα στη γλώσσα τους.

Μια εξαρχία διαθέτει 22 κληρικούς σε όλη τη Γερμανία. Για αυτούς το Πάσχα σημαίνει άγχος, όπως για τον Αντρίι Κιμτσούκ. Ο Ουκρανός κληρικός είναι εδώ και καιρό υπεύθυνος για τις εκκλησίες στο Μπάμπεργκ, το Βίρτσμπουργκ και τη Νυρεμβέργη. «Είμαι στο δρόμο 360 χιλιόμετρα κάθε Σαββατοκύριακο. Ειλικρινά, είναι δύσκολο», λέει ο 35χρονος. Στο Βίρτσμπουργκ, τη μικρότερη ενορία του, όπου συνήθως έρχονται 20 πιστοί, υπήρχαν πάνω από 100 άτομα το Σαββατοκύριακο. Στις αρχές του μήνα υποδέχθηκε μάλιστα 600 πιστούς σε μια από τις ακολουθίες στη Νυρεμβέργη.

Όλα τα δόγματα

Δεν έχει σημασία αν είναι ο Λούκα στο Χάλε ή ο Κίμτσουκ στο Μπάμπεργκ ή άλλοι κληρικοί στη δυτική Γερμανία. Οι ιερείς καλωσορίζουν τους πιστούς όλων των χριστιανικών δογμάτων. «Δεν έρχονται μόνο Ελληνοκαθολικοί Ουκρανοί, αλλά και Ορθόδοξοι και Προτεστάντες», λέει ο Κίμτσουκ. Όλοι ελπίζουν σε μια ποιμαντική υποστήριξη, είτε στα ουκρανικά είτε στα ρωσικά. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα κείμενα, στα τραγούδια, στα έθιμα.

Ο Αντρίι Ντμίτρικ το ξέρει καλά. «Για τους ανθρώπους από την Ουκρανία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνονται δεκτοί, ο ιερέας να είναι φιλικός και να τους ακούει, να συμμερίζεται το ενδιαφέρον για τον σύζυγο ή τους συγγενείς στην πατρίδα». Οι 22 ιερείς δεν είναι όμως πλέον αρκετοί. Γιατί οι πρόσφυγες που νιώθουν ανασφάλεια και φέρουν τα τραύματα του πολέμο,υ αναζητούν την επαφή με τον κλήρο. «Οι άνθρωποι εδώ τώρα χρειάζονται όμως πλέον σχεδόν τα πάντα, την ποιμαντική μας φροντίδα αλλά και την υλική βοήθεια. Δεν τους έχει απομείνει σχεδόν τίποτα».

Κρίστοφ Στρακ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ