Στα πλαίσια των εορτασμών των 40 χρόνων από την ίδρυση της και στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΑΡΚΑΔΙΑ 2012 η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης κάνει γνωστό στην Ελληνική Παροικία ότι ο κορυφαίος Λυράρης και Τραγουδιστής της Κρήτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ θα είναι και πάλι κοντά μας, μετά από δέκα χρόνια απουσίας. Από την πρώτη του επίσκεψη στην Αυστραλία το 1986 έκτοτε ο Βασίλης έχει ταξιδέψει προς την Ωκεανία έξι φορές διασκεδάζοντας τους Κρήτες και φίλους των Κρητών.

Τον Βασίλη Σκουλά θα συνοδεύουν οι καταξιωμένοι Κρήτες καλλιτέχνες Νίκος Στρατάκης στο Λαούτο και ο Ζαχαρίας Μαθιουδάκης επίσης στο Λαούτο. Ο Βασίλης και το συγκρότημα του να εμφανιστούν στο Κρητικό Χωριό της Μελβούρνης το Σάββατο 10 Νοεμβρίου ενώ στις 17 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί σε χορό των Κρητών του Σύδνεϋ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Βασίλης Σκουλάς είναι από τους καταξιωμένους ερμηνευτές του Κρητικού Τραγουδιού έχοντας μόλις πρόσφατα τραγουδήσει στο Ηρώδειο σε ένα πλήθος κοινού των 5,000 ατόμων.

Παραθέτουμε το πλήρες βιογραφικό του Βασίλη Σκουλά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης στις 3 Φεβρουαρίου του 1946. Η οικογένεια του έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης της εποχής του και ο πατέρας του Αλκιβιάδης Σκουλάς ή Γρυλιός γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων.

Άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 7 ετών και στα 16 του χρόνια, κατάφερε να καθιερωθεί, ανάμεσα στους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές της Κρήτης. Έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία, όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί

Τον πρώτο του δίσκο ηχογράφησε το 1965,ο οποίος περιείχε κοντυλιές με τον Θανάση Σταυρακάκη και τον Νίκο Ξυλούρη, ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος 33 στροφών το 1969.

Ο Βασίλης Σκουλάς όμως έκανε τη σημαντικότερη δισκογραφική του δουλειά και άρχισε να συνεργάζεται με έντεχνους Έλληνες συνθέτες από το 1980, με το δίσκο “Σεργιάνισμα στην Κρήτη”. Ακολούθησαν η “Κρητική ανθολογία”, “Τα τραγούδια του σίδερου και του νερού” σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, και πολλοί άλλοι.

Την περίοδο 1981-85 είχε πραγματοποιήσει μια σειρά, από εμφανίσεις στην Αθήνα στο θέατρο Παρκ, στο έργο “Καφενείον η Ελλάς” και στο θίασο του Γιάννη Βόγλη, στη θεατρική παράσταση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η πορεία του Βασίλη Σκουλά θα αλλάξει όταν το 1995 συμμετείχε σε δύο τραγούδια στο μουσικό έργο “Αιολία” του Μιχάλη Νικολούδη, ερμηνείες οι οποίες τον έκαναν να στραφεί και στο έντεχνο Ελληνικό τραγούδι.

Το 2002 κυκλοφόρησε διπλός δίσκος με μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του και διασκευές σε διάφορα κλασσικά Κρητικά τραγούδια και χορούς. Ο Βασίλης Σκουλάς διατηρεί μέχρι σήμερα, το ίδιο πάθος και μεράκι, να δημιουργεί και να διατηρεί το δικό του στέκι εμφανίσεων, την πασίγνωστη ταβέρνα “Ντελίνα”, στο χωριό του, τα Ανώγεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ