Πετυχημένη η εκδήλωση για το βιβλίο: «Διονύσιος, Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών (1907-1970). Βίος και πνευματικές παρακαταθήκες» του Τρικαλινού καθηγητή  Πανεπιστημίου κ. Σωτήρη Μπαλατσούκα.

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε προχθές Σάββατο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων, όπου παρουσιάστηκε με απόλυτη επιτυχία το νέο συγγραφικό πόνημα του συντοπίτη αναπληρωτή καθηγητή Αγιολογίας κ. Σωτήριου Μπαλατσούκα, με τίτλο «Διονύσιος, Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών (1907-1970). Βίος και πνευματικές παρακαταθήκες».

Την παρουσίαση του σημαντικού και μνημειώδους έργου που φωτίζει άγνωστες και συνάμα σημαντικές πτυχές της ζωής του σπουδαίου αυτού ιεράρχου που ευτύχησε να βιώσει ο πιστός του Θεού λαός των Τρικάλων, είχαν αναλάβει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Πανελεήμων (Καθρεπτίδης) καθώς και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθηγητής κ. Μιχαήλ Γ. Τρίτος. Σημειωτέον ότι την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο Δρ. Ιστορίας και πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων καθηγητής Κ. Θεόδωρος Νημάς, καθώς και ο συγγραφέας του πονήματος κ. Μπαλατσούκας.

Βιώματα

Πρώτος μίλησε για τα προσωπικά του βιώματα από τη σχέση του με το Μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο, μιας και τον χειροτόνησε ο ίδιος, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αγιότητα του βίου του, την αγάπη του για την Εκκλησία και το Γένος, την ανιδιοτέλειά και την ακτημοσύνη του καθώς και την αφοβία μπροστά στο θάνατο.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο καθηγητής κ. Τρίτος ο οποίος στάθηκε στην εθνική προσφορά του αειμνήστου Διονυσίου και ειδικότερα στον πόλεμο του 40, στο Κυπριακό και στην επάρατη γερμανική κατοχή, κατά την οποία ο σεβάσμιος Μητροπολίτης είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στα στρατόπεδα Στόουν και Μπερνάου, γιατί περιέθαλψε βρετανούς στρατιώτες.

Με τα πιο κολακευτικά λόγια μίλησαν για το βιβλίο του καθηγητού κ. Μπαλατσούκα και οι δυο ομιλητές τονίζοντας πως αποτελεί συμβολή στα νεώτερα γεγονότα της Εκκλησίας μας και κυρίως στην αναδιοργάνωση του ορθοδόξου μοναχισμού, στην οποίο συνέβαλε αποφασιστικά ο Μητροπολίτης Διονύσιος.

Ο συγγραφέας

Από την πλευρά του ο συγγραφές του βιβλίου αφού πρώτα ευχαρίστησε προσωπικά τους ομιλητές και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, εν συνεχεία επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παριστάμενους, την παρουσίαση μέσω βίντεο, ενός σπάνιου φωτογραφικού υλικού από την πολυσχιδή δραστηριότητα του . Ακόμα ο ίδιος δήλωσε τα εξής:

“Δύσκολο το εγχείρημα να προσεγγίσουμε μια τέτοια εξέχουσα προσωπικότητα, του Γέροντος Διονυσίου, Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών, η οποία άφησε τον γήϊνο και φθαρτό τούτο κόσμο πριν από 42 χρόνια. Εκείνο βέβαια, πέραν των άλλων, που έπαιξε «καταλυτικό» ρόλο για το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος ήταν το βιβλίο οι «Μάρτυρες». Αδύνατο να μην συγκινηθεί κανείς. Διαβάζοντάς το φέρνει στην μνήμη του μορφές και βίους μαρτύρων, νεομαρτύρων και σύγχρονων ομολογητών της Εκκλησίας και της πίστεώς μας. Και σε τέτοιες εποχές κρίσης, κρίσης πνευματικής και εν γένει αξιών, πέραν της επιστημονικής συμβολής, πιστεύουμε ότι και το παρόν θα ενισχύσει και θα ωφελήσει πνευματικά”.

Παρόντες

Το παρόν στη σημαντική αυτή εκδήλωση που αποτέλεσε έπαινο στη μνήμη του Μακαριστού Διονυσίου και επισφράγιση για το συγγραφέα κ. Μπαλατσούκα, έδωσαν μεταξύ άλλων οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, βουλευτές του νομού, καθηγητές του Πανεπιστημίου, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές καθώς δεκάδες πολίτες οι οποίοι έκλεισαν την πόρτα της αίθουσας του Επιμελητηρίου.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ