Υπό την πίεση επικρίσεων που του στοίχισαν προνόμια, τα οποία απολάμβανε ως πρώην καγκελάριος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε τελικά την παραίτησή του από τη Rosneft.Η είδηση “έσκασε” ως κεραυνός εν αιθρία “κοκκινίζοντας” τα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των γερμανικών και όχι μόνο ΜΜΕ: ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ παραιτείται από επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής Rosneft, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 2 Ματίας Βάρνιγκ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος αναφέρεται ότι τους είναι αδύνατο να συνεχίσουν να υπηρετούν στο Εποπτικό Συμβούλιο, όμως συγκεκριμένοι λόγοι δεν κατονομάζονται. “Ο ρόλος τους στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στη Ρωσία και τη Γερμανία, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας της γερμανικής οικονομίας και της βιομηχανίας της καθώς και την ευημερία των πολιτών της, είναι ανεκτίμητος”, συνεχίζει η Rosneft στην ανακοίνωση συμπληρώνοντας ότι κατανοεί την απόφασή τους.

Αφαίρεση προνομίων

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής είχε αποφασίσει να αφαιρεθούν από το Σρέντερ το γραφείο και οι υπάλληλοι που διατηρούσε, με επίσημη αιτιολογία ότι δεν εκτελεί καθήκοντα στο όνομα της Γερμανίας ως πρώην καγκελάριος. Άγνωστο παραμένει εάν ο Σρέντερ θα διεκδικήσει αποκατάσταση του προνομίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Spiegel λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Rosneft, ο 78χρονος πρώην πολιτικός έχει αναθέσει ήδη σε συνταγματολόγο να διερευνήσει τη νομιμότητα της κίνησης αυτής.

Οι επικρίσεις, που εδώ και χρόνια δεχόταν ο Σρέντερ για τη στενή προσωπική του σχέση με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν γίνει ασφυκτικές από το ξέσπασμα του επιθετικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μη δεσμευτικό ψήφισμα, με το οποίο καλεί τις Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον Ευρωπαίων πολιτών όπως ο Σρέντερ, αλλά και η πρώην υπ. Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, οι οποίοι λαμβάνουν παχυλούς μισθούς ως μέλη διοικητικών συμβουλίων ρωσικών εταιρειών.

Τι θα κάνει το κόμμα;

Μιλώντας από τη Χάγη την Πέμπτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε “λογική” τη μερική αφαίρεση προνομίων του Σρέντερ από την Μπούντεσταγκ, συμπληρώνοντας πως δε θεωρεί απαραίτητες περαιτέρω κυρώσεις εναντίον του, παρότι “θα ήταν ό,τι καλύτερο ο Σρέντερ να εγκαταλείψει τις θέσεις του” σε ρωσικές εταιρείες.

Το SPD που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού και με το οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005 εμφανίζεται διστακτικό να τον καθαιρέσει παρά το γεγονός ότι στους κόλπους του πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αποπομπή του, ενώ και ο ίδιος δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στις εκκλήσεις να αποχωρήσει από μόνος του.

Μιλώντας λίγο μετά την ανακοίνωση της Rosneft ο αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ντέτλεφ Μύλερ ξεκαθάρισε την αντίθεσή του στην επαναφορά κάποιων προνομίων εν είδει… επιβράβευσης για την κίνησή του. “Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν αποστασιοποιήθηκε από το Βλαντίμιρ Πούτιν και τον επιθετικό του πόλεμο”, δήλωσε στη Welt.

Κατερίνα Αλεξανδρίδη (dpa, Reuters)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ