Εκνευρισμό προκαλεί στην Άγκυρα η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Δυσκολίες και στο εσωτερικό με την κακή κατάσταση της οικονομίας. Εθνικιστικοί τόνοι από την αντιπολίτευση.Ενα ακόμη κερασάκι στις κινήσεις της Αθήνας που εκνευρίζουν την Άγκυρα αποτελεί η αμυντική συμφωνία που θα υπογράψει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν. Όσο και αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει βάση στην Σκύρο, κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα, η κυβέρνηση Ερντογάν είναι ανήσυχη και δεν το κρύβει.

Η συμφωνία με την Γαλλία και η αγορά των Ραφάλ σε συνδυαμό με τις γαλλικές φρεγάτες που κλειδώνουν τους αιθέρες του Αιγαίου, σπρώχνουν την Άγκυρα σε αναζήτηση. Ιδιαίτερα τώρα που το ακύρηχτο εμπάργκο των ΗΠΑ με αφορμή τους S400, περιορίζει τις επιλογές της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζήτησε τώρα από τις Hνωμένες Πολιτείες, με τα λεφτά που έχει πληρώσει για τα F35, να αγοράσει 40 νέα F16 και να αναβαθμίσει 80 από αυτά που διαθέτει τώρα, σε Μπλόκ 70. Η απάντηση της Ουάσιγκτον θα καθορίσει και την περεταίρω πορεία των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι κούρδοι της Συρίας παραμένουν το αγκάθι στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις

Φυσικά το κεντρικό θέμα που έφερε τις σχέσεις στο σημείο που βρίσκονται τώρα δεν είναι απλά οι S400 αλλά η διάσταση απόψεων για τους κούρδους της Συρίας. Το θέμα πλέον εξελίσσεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση μετά την επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο όπου ζήτησε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Συρία για ένα ακόμη έτος. Σε αυτήν επιστολή χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις ενέργειες του τουρκικού στρατού, εντός της Συρίας.

Κίνηση που εξόργισε την Άγκυρα και ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου έβαλλε ευθέως κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας ότι στηρίζουν παντιωτρόπως το ΥPG αν και γνωρίζουν ότι είναι ένα και το αυτό με το ΡΚΚ.

Ταυτόχρονα ο Ταγίπ Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος και στο εσωτερικό. Οι εξελίξεις στην οικονομία δυσχαιρένουν τις συνθήκες στις οποίες θα βαδίσει προς τις εκλογές του 2023. Μάλιστα την ώρα που η εθνικιστική ρητορική την οποία στηρίζει και προωθεί ο άτυπος εταίρος του Μπαχτσελί, τον βάζει σε δύσβατα μονοπάτια για τις διεθνείς σχέσεις με αντίκτυπο και στην ισοτιμία της λίρας. Το δολάριο πλέον κοστίζει 9 λίρες.

Η σκληρή αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση που πάνω από μια δεκαετία επιχειρούσε να σπρώξει τον Ερντογάν στο δρόμο της διεκδίκησης “των νησιών που κατέλαβε η Ελλάδα”, τώρα τον πιέζει γιατί το Ορούτς Ρέις δεν κάνει σήμερα έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού συμφώνου αλλά σε τουρκική υφαλοκριπίδα, βόρεια της Κύπρου.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας απαντά στις αιτιάσεις, δημοσιεύοντας χάρτες και την διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επλίδα τώρα αποτελεί μια πιθανή, όπως λέει η Άγκυρα, δια στόματος Ιμπραχίμ Καλίν συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο της διάσκεψης των G20.

Αν δεν βρεθεί κάποιο παράθυρο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μια περεταίρω στροφή πρός την Ρωσία θα σημαίνει νέες περιπέτειες, και στις ενδονατοϊκές σχέσεις.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ