Δηλώνει ο Ιταλός δήμαρχος Marco Galdi και καθηγητής Πολιτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του SALERNO

Ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ευρωπαϊκής σύμπνοιας έστειλε, από την Καρδίτσα όπου βρίσκεται, ο φιλέλληνας Ιταλός Δήμαρχος και καθηγητής Πολιτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του SALERNO Marco Galdi.

Ο Ιταλός δήμαρχος επισκέπτεται την πόλη μας προσκεκλημένος του Πανελλήνιου Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων. Είναι ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης Cava de  Tirreni, που υπήρξε η τελευταία έδρα της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης το 1944, πριν από την επιστροφή στην Αθήνα, αλλά και ο πρωταγωνιστής του κινήματος  Αλληλεγγύης και πρωτοστάτης  στη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για τη χρηματική υποστήριξη του ελληνικού λαού.  Η δημιουργία της ηλεκτρονικής αυτής πύλης αλληλεγγύης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας.

Αυτή τη σημαντική προσωπικότητα, που αποδεικνύει την αγάπη της για την Ελλάδα και τους Έλληνες εμπράκτως, υποδέχτηκαν  η κοινωνία της Καρδίτσας και οι τοπικοί φορείς.

Η επίσημη τελετή υποδοχής έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ. Κύριλλο, επικεφαλής του κλήρου και του λαού της περιοχής.

Οι δηλώσεις του Ιταλού Δημάρχου

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας πως :

«Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ στην Καρδίτσα γιατί θα μπορέσω έτσι να συναντήσω και πολλούς Ιταλοσπουδαγμένους. Οι δεσμοί είναι παρα πολλοί και νιώθουμε ότι οι ρίζες μας είναι στην αρχαία Ελλάδα, στην παράδοση της Ελλάδος. Είναι παρα πολλοί οι Έλληνες φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στην Ιταλία. Νιώθουν ότι οι ρίζες τους είναι και στην Ιταλία. Επομένως, όντας προσκεκλημένος από τον Πανελλήνιο Σύλλογος Αποφοίτων Ιταλικών Παν/μίων εδώ στην Καρδίτσα είναι μια μεγάλη τιμή, περισσότερο σαν καθηγητής και μετά σαν πολιτικός. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι με την παρουσία μου εδώ, όσο και σε άλλες πόλεις, είναι να ευχαριστήσω τον ελληνικό για ό, τι έχει κάνει για να ΄΄χτιστεί΄΄ αυτή η ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η μικρή και συμβολική μου χειρονομία να αρνηθώ τον μισθό του δημάρχου για έναν χρόνο έχει αυτό ακριβώς το σκοπό, να δείξει δηλαδή ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνος του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βιώνει».

Όσο για το εάν θα προέτρεπε και τους Έλληνες δημάρχους να δώσουν το μισθό τους ή μέρος αυτού, απάντησε ως εξής :

«Οι Έλληνες δήμαρχοι δεν μπορούν να αρνηθούν το μισθό τους γιατί δεν επιτρέπεται να κάνουν δύο δουλειές. Εγώ, επειδή είμαι και πανεπιστημιακός καθηγητής, έχω το μισθό του πανεπιστημιακού καθηγητή. Συνάντησα αυτή την περίοδο παρα πολλούς δημάρχους εδώ στην Ελλάδα που είναι πολύ αξιόλογοι άνθρωποι και μπορούν να είναι η επόμενη ηγετική τάξη της Ελλάδας. Είδα πολλούς αξιόλογους επαγγελματίες οι οποίοι μπορεί να είναι η νέα ηγετική πολιτική τάξη της Ελλάδος για το καλό και για το μέλλον της Ευρώπης».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας τα παρακάτω :

«Η κρίση σημαίνει αλλαγή. Και πιστεύω ότι μετά από αυτή τη μεγάλη κρίση δεν θα είναι τίποτα όπως πριν. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο για τη ζωή μας. Πρέπει να αρχίσουμε να επανατοποθετούμε σε πρώτο επίπεδο τις βασικές αξίες της ζωής, όπως είναι η οικογένεια και οι ανθρώπινες σχέσεις. Όπως επίσης πρέπει να δούμε την προοπτική ανάπτυξης των λαών μας.

Ξέρω ότι πιθανότητα το μήνα Μάϊο θα πάτε σε εκλογές στην Ελλάδα. Θέλω μόνο να πω στον ελληνικό καλό να αφήσει κατά μέρος την αγανάκτηση που βλέπουμε στην τηλεόραση και να εκλέξει μία νέα πολιτική τάξη η οποία να μπορεί να δείξει το δρόμο της εξόδου από την οικονομική κρίση. Εδώ στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία. Πρέπει ο ελληνικός λαός να την ασκήσει με τον καλύτερο τρόπο για το κοινό καλό».

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη

Καλωσορίζοντας τον Ιταλό δήμαρχο στην Καρδίτσα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ. Κύριλλος τόνισε τα εξής :

«Αποτελεί για μας, για την πόλη της Καρδίτσας και για την ευρύτερη περιφέρεια, μεγάλη τιμή η εδώ παρουσία σας σήμερα, διότι φιλοξενείται στην πόλη μας ένας διαπρεπής πανεπιστημιακὸς δάσκαλος και εξίσου επιτυχημένος Δήμαρχος, όπως είναι η εξοχότης Σας. Γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά, διότι είσθε εκ των πρώτων φιλελλήλων, που ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας και υποστηρίξεως της Ελλάδας, η οποία ταλανίζεται από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, το αποδείξατε εμπράκτως με την απόφασή σας να χορηγήσετε ένα μισθό σας υπέρ της χώρας μας. Η πράξη σας αυτή είναι ένας σπουδαίος συμβολισμός της αγάπης και της τιμής και μαρτυρεί τα ειλικρινή αισθήματα φιλίας, αγάπης και αλληλεγγύης σας προς τον ελληνικό λαό.  Γνωρίζετε, ότι διανύουμε τη Μεγάλη εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας και ο ελληνικός λαός αυτή την περίοδο ανεβαίνει έναν Γολγοθά, ωστόσο, πιστεύουμε ότι, όπως θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού, έτσι και ο ελληνικός λαός θα γιορτάσει τη δική του Ανάσταση και θα βγεί από τα αδιέξοδα, στα οποία τον έχουν οδηγήσει οι πολιτικοί μας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει το ιερό της καθήκον, δηλαδή να βοηθά το λαό μας και να του συμπαραστέκεται ποικιλοτρόπως και τότε θα διαπιστώσει, ότι η δύσκολη κατάσταση αυτή δεν είναι το χειρότερο κακό, και ότι μπορεί απ’ αυτό το γεγονός να ωφεληθεί ο άνθρωπος, διότι «ουδέν κακν αμιγς καλού».  Και πάλι λοιπόν σας ευχαριστούμε και, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, αφού σας καλωσορίσουμε στην πόλη μας, σας απονέμουμε τον Σταυρό του Αγίου Σεραφείμ, του προστάτου και πολιούχου της Καρδίτσας, με την ευχή, όπως χαρίζει ο Θεός σε σας, στην οικογένειά σας και σε όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες σας, καθώς και στο λαό της φίλης χώρας Ιταλίας, πλούσιες τις ευλογίες Του πάντοτε».

Β.Μ.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ