ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, 28.10.2010. Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείου του Ελληνισμού στην πλατεία Petöfi ο Ελληνισμός της Βουδαπέστης τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Με την παρουσία στρατιωτικού αγήματος του Ουγγρικού Στρατού που απέδωσε τις καθιερωμένες τιμές, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον πρέσβη της Ελλάδος κ. Σπύρο Γεωργιλέ, τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βάσο Τσιάμπερλεν, τον στρατιωτικό ακόλουθο Σχη κ. Αλέξανδρο Δεσύπρη, τον εκπρόσωπο της Εξαρχίας π Ιωσήφ Κάλοτα, τον πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης κ. Σπύρο Αγκάρντι, τον πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων 16ου Διαμερίσματος κ. Γεωργίου Καμπράνη, την πρόεδρο του Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας κ. Μάρθα Πολιτίδου , τον εκπρόσωπο του Διαπολιτιστικού Μακεδονικού Συλλόγου κ. Βασίλη Αγγελίδη και τον Γραμματέα της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης κ. Βασίλη Σταματόπουλο.

Την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία του και ο επίτιμος πρόξενος της Ουγγαρίας στην Θεσσαλονίκη κ. Δημήτρης Τακάς, καθώς και εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας και εκδρομείς από την Λάρισα.

Τέλος ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Παρεκκλήσιο της Εξαρχίας επί της οδού VACI 55. Ο πρέσβης Σπύρος Γεωργιλές διάβασε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για τον απόδημο Ελληνισμό κ. Δημήτρη Δόλλη καθώς επίσης και ο ιερέας Ιωσήφ Κάλοτα διάβασε το μήνυμα του Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ που τόνιζε την ανάγκη μίμησης της αγωνιστικότητας και του φρονήματος των προγόνων μας και των αγωνιστών του 1940. Σημειώνοντας ότι η εκκλησία των προγόνων μας , είναι ακόμη υπό κατοχή των Ρωσικών δυνάμεων όπως υπό τουρκική κατοχή είναι και το τμήμα της Βορείου Κύπρου , τονίζοντας την ανάγκη εθνικής ενότητας. Τέλος η Ελληνική Αυτοδιοίκηση της Βουδαπέστης παρέθεσε δεξίωση στους παρευρισκομένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ