Με μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση απαντά ο Τ. Ερντογάν στον χαρακτηρισμό «μικρός αρουραίος των υπονόμων» του φιλελεύθερου Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων».

Το Spiegel Online γράφει ότι o δικηγόρος του τούρκου προέδρου στη Γερμανία Μουσταφά Καπλάν κατέθεσε μήνυση κατά του αντιπροέδρου της Βουλής για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση. Στη μηνυτήρια αναφορά, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού περιοδικού, γίνεται λόγος για «επίθεση κατά της τιμής» και «συκοφαντική δυσφήμηση». Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο χαρακτηρισμός «μικρός αρουραίος των υπονόμων» σε ένα προεκλογικό ακροατήριο υπονοεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι «άτομο σε ηθική κατάπτωση που προκαλεί απέχθεια». Ο δικηγόρος υπογραμμίζει μάλιστα ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κριτική, αλλά αποκλειστικά και μόνο με συκοφαντική δυσφήμηση. Σημειώνει επίσης ότι και για θρησκευτικούς λόγους ο χαρακτηρισμός δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτός «καθώς το Ισλάμ απορρίπτει τέτοιες προσβολές». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ερντογάν οι δηλώσεις Κουμπίκι υποδηλώνουν ότι ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης, κάτι που είναι αποδεδειγμένα αναληθές. Τέλος ο Μουσταφά Καπλάν επισημαίνει ότι ο Βόλφγκανκ Κουμπίκι συμμετέχει εδώ και δεκαετίες ως δικηγόρος σε γνωστές ποινικές υποθέσεις. Δεν μπορεί επομένως να επικαλεστεί άγνοια. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο χαρακτηρισμός “αρουραίος των υπονόμων” αποτελεί ποινικό αδίκημα.

«Χαριτωμένο, αλλά πονηρό ζωάκι»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής είχε προσπαθήσει να σχετικοποιήσει τον χαρακτηρισμό, όταν κλήθηκε ο γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα για εξηγήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Κουμπίκι στην προεκλογική εκδήλωση είχε δηλώσει αναφερόμενος στην Προσφυγική Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ ότι ο πρόεδρος Ερντογάν διασφάλισε χρήματα για να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές, αλλά σήμερα οι αριθμοί προσφύγων στην Βαλκανική Οδό αυξάνονται και πάλι. Σε αυτά τα συμφραζόμενα χαρακτήρισε τον τούρκο πρόεδρο «αρουραίο των υπονόμων». Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο αρουραίος των υπονόμων είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά ταυτόχρονα έξυπνο και πονηρό πλάσμα, γι’ αυτό εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής σε παιδικές ιστορίες» (Όπως πχ. στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ρατατούης»)

Δεν ανησυχεί τον Κουμπίκι μια δικαστική διαμάχη

Σε μια πρώτη αντίδραση ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι δεν τον ανησυχεί καθόλου μια πιθανή δικαστική διαμάχη με τον Ταγίπ Ερντογάν: «Το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν έχει κινήσει περίπου 200.000 παρόμοιες διαδικασίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014 τα λέει όλα». Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με την Τουρκία, η Γερμανία είναι κράτος δικαίου, όπου η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet από όλες τις προσφυγές Ερντογάν στην τουρκική δικαιοσύνη περίπου 45.000 κατέληξαν σε δίκη και από αυτές περίπου 4.900 ολοκληρώθηκαν με επιβολή ποινών φυλάκισης.

Η υπόθεση θυμίζει παρόμοια περίπτωση του 2016. Τότε ο Ερντογάν είχε μηνύσει τον γνωστό σατιρικό παρουσιαστή Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος σε υβριστικό ποίημα συνέδεε τον τούρκο πρόεδρο με σεξουαλικές πράξεις με ζώα. Τότε ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δικαιωθεί εν μέρει από τη γερμανική δικαιοσύνη, η οποία αναγνώρισε τη σοβαρή υποτίμηση στο πρόσωπο του τούρκου προέδρου. Ας σημειωθεί ότι το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το 2019 προσφυγή με ζητούμενο την εκδίκαση έφεσης του Γιαν Μπέμερμαν. Εκτός αυτού τον περασμένο Φεβρουάριο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του σατιρικού παρουσιαστή.

Spiegel Online, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ