H νίκη του πολιτικά άπειρου ηθοποιού Ζελένσκι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια των Ουκρανών για τον πρόεδρο Ποροσένκο. Στις 21 Απριλίου ο δεύτερος και τελευταίος εκλογικός γύρος.Και μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται και θα κορυφωθεί σε τρεις εβδομάδες. Οι Ουκρανοί θα κληθούν στις 21 Απριλίου να επιλέξουν ανάμεσα στον επονομαζόμενο «τσάρο της σοκολάτας» από την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα της σοκολατοποιίας και μέχρι τώρα πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον γνωστό στην Ουκρανία ηθοποιό Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σκληρό μάθημα»

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική εμπειρία του Ζελένσκι εξαντλείται στο ότι υποδύθηκε σε τηλεοπτικό σίριαλ έναν καθηγητή ιστορίας που ξαφνικά έγινε πρόεδρος της χώρας, κατάφερε στον πρώτο γύρο να συγκεντρώσει, σύμφωνα με τα προσωρινά exit poll, γύρω στο 30%, αφήνοντας πολύ πίσω τον Ποροσένκο. Η διαφορά από τον ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με τα ίδια exit poll δεν φαίνεται να ξεπερνά το 18% των ψήφων, δεν του αφήνει πολλές ελπίδες για το ποια θα είναι η τύχη του μετά τον δεύτερο εκλογικό γύρο. Ο ίδιος βέβαια έδειξε να πήρε το μήνυμα.

«Δεν διακατέχομαι από αισθήματα ευφορίας» είπε μιλώντας στους οπαδούς του. «Αντιλαμβάνομαι το επικριτικό και νηφάλιο μήνυμα που έστειλε σήμερα η κοινωνία στην κυβέρνηση. Είναι ένα σκληρό μάθημα σε μένα και σε όλη την ομάδα μου. Είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να εργαστούμε εξονυχιστικά με τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Αλλά μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα, δεν κάνουν λάθη». Για τον πρωτόβγαλτο στην πολιτική Ζελένσκι, η χθεσινή νίκη του αφήνει πολλά περιθώρια βεβαιότητας ότι αυτός θα διαδεχθεί τον Ποροσένκο.

«Θέλουμε πίσω τα εδάφη μας»

Σε σύντομες δηλώσεις του χθες βράδυ και για να αποκρούσει κατηγορίες του ουκρανού προέδρου ότι είναι εκπρόσωπος των ρωσικών συμφερόντων ο Ζελένσκι είπε. «Εάν συναντήσω τον Βλάντιμιρ Πούτιν θα του πω τα εξής: Να μας επιστρέψετε τη γη μας! Πόσα χρήματα είστε έτοιμος να μας δώσετε για να μας αποζημιώσετε, επειδή μας πήρατε εδάφη μας και επειδή βοηθήσατε ανθρώπους που συμμετείχαν στην κλιμάκωση των διενέξεων στην Κριμαία και στο Ντονμπάς και τους στηρίξατε σε αυτόν το φοβερό, βίαιο και αποκρουστικό δρόμο;». Στην τρίτη θέση ήρθε η πρώην πρωθυπουργός και ακούραστη όταν υπάρχει ενδεχόμενο να αναλάβει δημόσιο αξίωμα Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Η Εφορευτική Επιτροπή, η οποία συνεχίζει από το πρωί την καταμέτρηση, εκτιμά ότι η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 64%. Ήταν μεγαλύτερη από ότι τις προηγούμενες εκλογές του 2014. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν πάνω από 2.100 ενστάσεις για πιθανές παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος απέστειλε εκατοντάδες εκλογικούς παρατηρητές, πρόκειται να ανακοινώσει εντός της ημέρας τις εκτιμήσεις του.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/afp, dpa, reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ