Από τον  Δημητριάδος Ιγνάτιο -Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Με την πρέπουσα ιεροπρέπεια η πόλη του Βόλου και τη Τοπική Εκκλησία γιόρτασαν την μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ναό της παραλίας.  Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εκ Βόλου καταγόμενου Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας & Μαλάουι κ. Ιωακείμ, τον οποίο πλαισίωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αρκετοί κληρικοί της πόλεως, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος ευσεβούς λαού του Θεού. Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων στην παραλία της πόλης με κατάληξη το μνημείο των Ηρώων, όπου τελέστηκε αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος απηύθυνε εόρτιο λόγο στα πλήθη των πιστών.  Αναφέρθηκε στην σταυρώσιμη πορεία του λαού μας τούτη την εποχή, «ο οποίος αγωνίζεται και αγωνιά ευρισκόμενος μπροστά σε αδυσώπητα αδιέξοδα». Σημείωσε ότι «και ο Μέγας Κωνσταντίνος βρέθηκε ενώπιον ανάλογων περιπετειών και αδιεξόδων στην εποχή του και πήρε δύναμη και έμπνευση από τον Σταυρό του Χριστού που αντίκρισε στον ουρανό. Αντελήφθη ότι η πίστη στον Χριστό είναι η δύναμη και η συνεκτική ουσία του λαού του, πάνω στην οποία μπορούσε να θεμελιώσει την πορεία του μέλλοντός του…»

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «πρέπει να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των Αγίων και ν’ αποκτήσουμε σοφία για την περαιτέρω πορεία μας. Δεν αρκούν και δεν πρέπουν ο συναισθηματισμός και ο θυμός, που είναι, ασφαλώς απόλυτα δίκαιοι, αλλά δε δίνουν λύσεις, ούτε η παγίδα της βίας, που εγκαθιδρύσει την διχόνοια και επιτείνει τα αδιέξοδα. Είναι η ώρα της σύνεσης και της σοφίας, η ώρα ν’ ατενίσουμε στον ουρανό και να δούμε ποιά πρέπει να είναι η πορεία ενός λαού με τέτοια ιστορία, που δε μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον του… Δε μπορούμε να απομακρυνθούμε από την ιστορία της χώρας μας που ανήκει στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό ορίζοντα… Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι κάτω από το Σταυρό του Χριστού, που σημαίνει πίστη στο Θεό, αλλά και πνεύμα θυσίας, δύναμη, αλλά και σοφία, μαρτύριο, αλλά και ζωντανή ελπίδα για ανάσταση»

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας ότι «δεν αξίζει ο λαός μας να παραμεριστεί και να ζήσει καταστροφική εσωστρέφεια, να μπει σε περιπέτειες που άλλοι λαοί υπέστησαν και πολύ ακριβά πλήρωσαν… Εύχεσθε και προσεύχεστε να βγούμε δυνατοί απ’ αυτή την περιπέτεια, ακλόνητοι, με ηγεσία άξια των περιστάσεων, που θα θυσιάσει ό,τι χρειαστεί, ούτως ώστε ο λαός μας όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να ξαναβρεί τη χαρά και το χαμόγελο που του στέρησαν»

Κατά την Αγιώνυμο ημέρα τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας & Μαλάουι κ. Ιωακείμ, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Σταύρου Μαλλιαρού. Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «και η σημερινή Χειροτονία δείχνει ότι δεν ανακόπτεται η πορεία της Εκκλησίας, όσο κι αν κάποιοι το επιδιώκουν, γιατί δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά αποκάλυψη Θεού, είναι ο ίδιος ο Χριστός…». Τόνισε ότι «ο Ιερός Κλήρος στις μέρες μας προσφέρεται με πνεύμα θυσίας προς τον ελάχιστο αδελφό μας» Κάλεσε τον νέο Ιερέα να υπηρετήσει την ενότητα του λαού μας, που πηγάζει  μέσα από την Ευχαριστία και να γίνει υπόδειγμα λόγων και έργων για τον λαό. Επεσήμανε στον π. Σταύρο ότι καλείται να διακονήσει τον υπό νέες συνθήκες, «ένα λαό που έχει μεταβληθεί σε μάζα, που αρέσκεται ν’ ακούει τα εύκολα ψέματα και δεν αντέχει την πικρή αλήθεια, κατευθύνεται από ανθρώπους που επενδύουν στο ψέμα για να κερδίσουν την εξουσία και αρνείται να δει την πραγματικότητα…» Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η Εκκλησία έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσει το έργο της, που είναι να σώζει ψυχές και να κρατά την ελπίδα και το κουράγιο του λαού ζωντανά…»

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ