Μετά από μια παρατεταμένη καθυστέρηση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, τελικά ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Λουκάς Παπαδήμος. “Τα προβλήματα θα λυθούν με ενότητα, συνεννόηση και σύνεση” υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του δήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό.

Νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έλαβε εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά και τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, στις 14.00.

Όσον αφορά τις πρώτες αντιδράσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση και κάλεσε οι μεταρρυθμίσεις να έχουν “την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πολιτικών δυνάμεων”.

“Η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία” πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί «ένα νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύσκεψη

Ωστόσο, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ήταν το θέμα της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και αντιπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αμέσως μετά μίλησε για δημιουργική συνεργασία και σημαντική πρόοδο, η οποία επετεύχθη και τόνισε ότι «η ΝΔ θα συμμετέχει με μη κοινοβουλευτικά αλλά κορυφαία στελέχη της».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, μίλησε για ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη συνάντηση και τόνισε ότι «ο ΛΑΟΣ θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη».

Από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στη συνάντηση παραβρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νίκος Αθανασάκης.

Βιογραφικό

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα, με οικογενειακή καταγωγή από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Απεφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά.

Από το 1975 μέχρι το 1984 διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, περίοδο κατά την οποία εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve Bank) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το 1984-1985 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1985-1988 και 1991-1994), ενώ συμμετείχε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως στην Επιτροπή Padoa-Schioppa (1986-1987) που συνέταξε την Έκθεση Efficiency, Stability and Equity (Oxford University Press, 1987), στην Επιτροπή Αγγελοπούλου (1989-1990), η οποία συνέταξε την Έκθεση για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην Επιτροπή Schneider (1990-1991) για την Αξιολόγηση Ερευνητικών Προγραμμάτων Οικονομικών Επιστημών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Παράλληλα, από το 1985 μέχρι το 1993 κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και διετέλεσε επίσης διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας (1988-1992).

Διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 1993 και ανέλαβε διοικητής τον Οκτώβριο του 1994. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος και διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Από το 2002 έως το 2010 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά την αποχώρησή του ορίστηκε άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Από το 2006 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η ερευνητική εργασία και το συγγραφικό του έργο έχουν επικεντρωθεί σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, όπως η διάρθρωση και λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού, η αποτελεσματικότητα των μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής και η οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ