Γράφει η Θώμαϊς Παριανού.

Ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι δεν θα καταθέσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε από την κυβερνώσα πλειοψηφία, για να αποδείξει ότι η αναταραχή της 21ης Ιανουαρίου ήταν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε μία δήλωσή του προς τα Μέσα, ο κύριος νομικός του σύμβουλος Σπύρος Πέτσης, ανήγγειλε ότι το αίτημα της Επιτροπής να ανακρίνει τον πρόεδρο ήταν αντισυνταγματικό.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να πληροφορείται και όχι να πληροφορεί (άλλους)», είπε ο Πέτσης, υποδεικνύοντας μία σειρά από νομικά προβλήματα που αφορούν το αίτημα της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι το αίτημα της επιτροπής για καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών είναι επίσης αντισυνταγματικό και αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες εγγυώνται το ιδιωτικό απόρρητο. «Η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να προβάλλει αίτημα εξέτασης των τηλεφωνικών καταγραφών» είπε.

Αρνήθηκαν επίσης να καταθέσουν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η Γενική Εισαγγελέας Ίνα Ράμα, αναφέροντας ότι “ο νόμος απαγορεύει να παρέχω λεπτομέρειες για ζητήματα που διερευνούνται”, ενώ ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπαχρί Σακίρι δεν κατάφερε και αυτός να καταθέσει για “τεχνικούς’ λόγους.

Στην Επιτροπή έχουν καταθέσει ο Μπερίσα και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που έχουν ορισθεί για την έρευνα, και οι οποίοι δήλωσαν ότι οι αναταραχές της 21ης Ιανουαρίου ήταν ένα πραξικόπημα, το οποίο είχε οργανώσει ο πρόεδρος, η αντιπολίτευση, η γενική εισαγγελέας, οι μυστικές υπηρεσίες και τα μήντια. Ειδικότερα, ο Μπερίσα κατηγόρησε την εισαγγελέα Ινα Ράμα ότι εμπλεκόταν άμεσα σε ένα σχέδιο έτσι ώστε, αν δεν έπεφτε.με το πραξικόπημα, να τον συνελάμβαναν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ