Μιλώντας στην DW ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους εξαίρει την προσωπικότητα της Άνγκελα Μέρκελ. Επίκαιρη αφορμή: η επίσκεψη Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.Στην ακτή του Ατλαντικού είναι το αγρόκτημα του Τζωρτζ Μπους, κοντά στο Κένεμπουκπορτ, σχεδόν δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τη Βοστώνη. Καθώς το τηλεοπτικό συνεργείο της DW ετοιμάζει τον χώρο και τον φωτισμό για τη συνέντευξη, ο Τζωρτζ Μπους εμφανίζεται ξαφνικά, περίπου μία ώρα πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού. Φοράει σορτς κι ένα πράσινο μπλουζάκι, πιτσιλισμένο με μπογιές. Κρατάει στο χέρι ένα iPad, στο στόμα του φαίνεται μια σβησμένη γόπα. «Με μεγάλη χαρά να μιλήσουμε για την αγαπημένη μου Άντζελα», λέει. Δείχνει κάποια από τα έργα του που έχει φωτογραφίσει στο iPad και πηγαίνει να ντυθεί και να ετοιμαστεί για τη συνέντευξη.

Ο Τζωρτζ Μπους (ο νεώτερος), 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει αποσυρθεί πλέον από την πολιτική. Όταν δίνει συνεντεύξεις, μιλάει μόνο για το αγαπημένο του χόμπι, τη ζωγραφική. Αλλά αυτή τη φορά θα κάνει μία εξαίρεση λέει, αφού πρόκειται για την καγκελάριο. «Η Μέρκελ προσέδωσε μία ιδιαίτερη αίγλη στο αξίωμά της, το οποίο άσκησε με αξιοπρέπεια» δηλώνει ο Τζωρτζ Μπους στην DW. «Πήρε δύσκολες αποφάσεις, αλλά έκανε το καλύτερο για τη Γερμανία, ενώ έμεινε πιστή στις αρχές της. Είναι μία γυναίκα με ενσυναίσθηση, η οποία πάντως δεν διστάζει να ηγηθεί»,

Η αμερικανική ανάγνωση του βιογραφικού της Μέρκελ

Για τους Αμερικανούς η Άνγκελα Μέρκελ ενσαρκώνει, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, το American Dream. Αν και γεννήθηκε σε κομμουνιστικό καθεστώς, κατάφερε να γίνει μία «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου» και μάλιστα στη Γερμανία, μία χώρα, την οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ότι βοήθησαν να αποτινάξει δύο διαδοχικές δικτατορίες: αρχικά το ναζιστικό καθεστώς και στη συνέχεια τη «μπότα» του Κρεμλίνου. Ιδιαίτερα στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ η φιλελεύθερη Αμερική έβλεπε την Μέρκελ ως «the leader of the free world», την κορυφαία ηγετική φυσιογνωμία της Δύσης, ένα προνόμιο που έως τότε ανήκε αποκλειστικά στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Η Μέρκελ κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά για περισσότερα από οκτώ χρόνια σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον» υπενθυμίζει ο Τζωρτζ Μπους. «Είναι κάτι εκπληκτικό και δείχνει πόση εμπιστοσύνη της έδειξαν οι γερμανοί ψηφοφόροι». Όταν η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Τζωρτζ Μπους, το 2006, οι σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας διέρχονταν περίοδο ψυχρότητας, καθώς ο προκάτοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία, ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε αρνηθεί εμφατικά να στηρίξει τον πόλεμο του Τζωρτζ Μπους στο Ιράκ. Κάποιοι είπαν ότι είχε καταλήξει σε αυτή την απόφαση για δικές του, εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες. Πάντως οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν γρήγορα και σε αυτό συνέβαλε και η καλή προσωπική χημεία μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Τζωρτζ Μπους.

«Κατανόηση» για την πολιτική έναντι στη Ρωσία

Όπως και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έτσι και ο Ρεπουμπλικανός Τζωρτζ Μπους ασκεί κριτική στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Θεωρεί ότι έτσι εντείνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία και επιπλέον περιπλέκεται ακόμη περισσότερο ο γρίφος της Ουκρανίας. Ωστόσο «καταλαβαίνει», όπως λέει, ότι η Άνγκελα Μέρκελ ακολουθεί απέναντι στη Ρωσία και στον Βλάντιμιρ Πούτιν μία διαφορετική πολιτική απ’ ότι οι ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Τζωρτζ Μπους για την προσφυγική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ και την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα το 2015. «Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι αυτή η γυναίκα έχει μεγάλη καρδιά. Είμαι σίγουρος ότι συμπονούσε αυτούς τους ανθρώπους. Για την ίδια ήταν μία δύσκολη πολιτική απόφαση, η οποία όμως φανερώνει ηγετικές αρετές». Ο ίδιος ο Μπους έχει επικρίνει την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μία σειρά πορτρέτων εμπνευσμένων από τους μετανάστες. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να αναμειχθεί στην επίκαιρη πολιτική συζήτηση.

Ένα πρότυπο για τα κορίτσια

Ο Τζωρτζ Μπους έχει δύο κόρες. Θεωρεί την καγκελάριο υπόδειγμα για πολλούς και ιδιαίτερα για τα κορίτσια, γιατί όπως λέει, «πολλά κορίτσια βλέπουν την Άνγκελα Μέρκελ και λένε: ‘Ορίστε, μπορώ κι εγώ κάποια στιγμή να αναλάβω μία θέση ευθύνης και εξουσίας».

Την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, για τελευταία φορά ως καγκελάριος. Θα είναι μία συνάντηση γνωριμίας, αλλά και αποχαιρετισμού με τον Τζο Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι μία ολόκληρη εποχή φτάνει στο τέλος της και έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιοριστούν οι διατλαντικές σχέσεις. Αν μη τι άλλο, γιατί αυξάνεται το ειδικό βάρος χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία στη διεθνή σκακιέρα.

Ίνες Πολ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ