Οι Συντηρητικοί βουλευτές «τράβηξαν την σκανδάλη» μετά από μήνες διασυρμού του κόμματος. Σήμερα το βράδυ θα ξεκαθαριστεί το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού.Ο βρετανικός λαός και ο Μπόρις Τζόνσον πέρασαν δεκάδες «ημέρες μαρμότας» (μέρες προβλέψεων) μετρώντας επιστολή – επιστολή τις προτάσεις δυσπιστίας. Τελικά όμως σήμερα έμελλε να είναι η ημέρα αυτού που περίμενε μεγάλη μερίδα του λαού και αυτού που φοβόταν ο πρωθυπουργός: της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών (1922 Committee) Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι ήταν αυτός που ανακοίνωσε νωρίς το πρωί την απόφαση των Συντηρητικών βουλευτών καθώς εκείνος ήταν που συγκέντρωνε εδώ και μήνες τις επιστολές με άκρα μυστικότητα.

Πως φτάσαμε έως εδώ;

Χωρίς να δίνει τον ακριβή αριθμό επιβεβαίωσε ότι οι επιστολές προτάσεων μομφής έφτασαν ή ξεπέρασαν τις 54, δηλαδή το 15% του συνόλου των Συντηρητικών βουλευτών που χρειάζονται, σύμφωνα με το κόμμα, για να ξεκλειδώσουν τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στον ηγέτη τους.

Και η αλήθεια είναι ότι η απόφαση δεν ήρθε τόσο ξαφνικά. Αν και ο Μπόρις Τζόνσον έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των συνεργατών του αλλά και του κόσμου, οι έντονες αποδοκιμασίες ακόμα και στην εμφάνισή του στους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου δείχνουν την πραγματική δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του.

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την τελική απομάκρυνσή του. Συγκεκριμένα χρειάζονται συνολικά 180 ψήφοι, δηλαδή το 50% +1 των Συντηρητικών βουλευτών για να απομακρυνθεί ο Τζόνσον από τη θέση του και να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος.

Οι αντιδράσεις για την ψηφοφορία

Ήδη οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί έσπευσαν να ταχθούν στο πλευρό του. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε μέσω Τουίτερ ότι «είμαι 100% μαζί του», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ υπερτόνισε τα επιτεύγματα του πρωθυπουργού, όπως η ηγεσία του στο Ουκρανικό. Σημαντικό να αναφερθεί ότι οι δυο προαναφερθέντες υπουργοί θεωρούνται και οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες του. Όμως όσοι βουλευτές βρίσκονται απέναντι του, όπως ο βετεράνος βουλευτής Σερ Ρότζερ Γκέιλ, δηλώνουν σήμερα ότι «η απομάκρυνση του Τζόνσον δεν έχει να κάνει με μια κομματική διαδικασία αλλά με μία διαδικασία που γίνεται και αφορά τον βρετανικό λαό». Μια ακόμα αναμενόμενη αντίδραση εκείνη του ηγέτη των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος παρότρυνε τους Συντηρητικούς βουλευτές «να δείξουν πραγματική ηγεσία και να τον ξεφορτωθούν».

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα κιόλας στις 18:00 – 20:00 ώρα Αγγλίας ενώ λίγες ώρες πριν, στις 16:00, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια να μεταπείσει τους βουλευτές του, σε μία συνάντηση που κανόνισε μαζί τους, κεκλεισμένων των θυρών, εντός του κοινοβουλίου.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι αν βγει νικητής από αυτή την ψηφοφορία, για έναν ολόκληρο χρόνο θα έχει κάποιου είδους ασυλία και δεν θα μπορεί κανείς θεσμικά να αμφισβητήσει την ηγεσία του, αφήνοντας θέλοντας ή μη πίσω τα σκάνδαλα και το Partygate. Παράλληλα όμως να υπενθυμίσουμε ότι από αντίστοιχη διαδικασία είχε περάσει και είχε βγει νικήτρια η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, η οποία όμως μετά από λίγους μήνες παραιτήθηκε από μόνη της.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ