Αγοραπωλησία ακίνητου στο Λονδίνο υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες οδήγησε τον Πάπα Φραγκίσκο να λάβει αυστηρά μέτρα για το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας.Ο πάπας Φραγκίσκος, με απόφαση που υπέγραψε χθες βράδυ και έχει ισχύ νόμου, θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι όλα τα αγαθά, το σύνολο της περιουσίας των καθολικών εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Αγία Έδρα. Τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και οι επικεφαλής τους, δηλαδή, όταν αγοράζουν ακίνητα και έχουν κάθε άλλο είδος περιουσιακών στοιχείων, πρέπει να θεωρούνται απλοί διαχειριστές.

Το επίμαχο ακίνητο στο Λονδίνο

«Στο Βατικανό αναθεωρείται η ίδια η έννοια της ιδιοκτησίας. Γίνεται περισσότερο από σαφές ότι τα όποια αγαθά και ακίνητα, ανήκουν στο σύνολο της Καθολικής Εκκλησίας» γράφει, χαρακτηριστικά, η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία αποσκοπεί στην καταπολέμηση και στην πρόληψη κατά το δυνατόν της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αργεντινός ποντίφικας τόνισε ότι «η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων από εκκλησιαστικούς οργανισμούς, δεν γίνεται για δικό τους συμφέρον, αλλά για λογαριασμό του ίδιου του Πάπα».Τα τελευταία χρόνια το Βατικανό βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο. Υπόθεση για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη στην Αγία Έδρα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, το ακριβό αυτό ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Τσέλσι της βρετανικής πρωτεύουσας. Το Βατικανό φέρεται να πούλησε το κτήριο (πρόκειται για πρώην, γνωστό πολυκατάστημα) σε τιμή κατά 50% χαμηλότερη από εκείνη στην οποία το είχε αγοράσει. Για το συνολικό ποσό εκατόν ογδόντα έξι εκατομμύρια λιρών, έναντι, περίπου, τριακοσίων πενήντα. Εκτός όμως από αυτή την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη προσπάθεια του Φραγκίσκου να αλλάξει παγιωμένες ισορροπίες και πρακτικές, εξαιτίας των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη του παπικού κρατιδίου φέρονται να διαχειρίζονταν μεγάλα ποσά και να προχωρούσαν σε επενδύσεις χωρίς να ενημερώνουν, συχνά, ούτε τον Ποντίφικα. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, άλλωστε, η συγκεκριμένη «οικονομική ασάφεια» φέρεται να ήταν και μια από τις αιτίες που ώθησαν πριν δέκα χρόνια τον τότε πάπα Βενέδικτο στο να επιλέξει την οδό της παραίτησης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ