Διαρκείς επαφές του Πάπα Φραγκίσκου με εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αλλά και της Εκκλησίας. Μια σύγχρονη και ενδιαφέρουσα ομιλία στην Αθήνα.”O θεός να ευλογεί την Ελλάδα”. Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε ο Πάπας Φραγκίσκος την αντιφώνησή του στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου – μια ομιλία βαθιά ανθρώπινη και βαθιά πολιτική. Ο Προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας θύμισε στο προεδρικό μέγαρο τα λόγια του Σωκράτη ότι νιώθει πολίτες όχι μόνο αυτούς της δικής του πατρίδας, αλλά όλου του κόσμου και τη ρήση του Αριστοτέλη ότι ο άνθρωπος είναι “πολιτικό ον” και έβγαλε έναν πύρινο λόγο υπέρ της Δημοκρατίας, της ειρήνης, της αδελφοσύνης.

Ο Πάπας των φτωχών κατήγγειλε τους εθνικούς εγωισμούς και την ακόρεστη απληστία του καταναλωτισμού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχώρηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και , μίλησε για αγάπη, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Πάπας περί πολιτικής

“Η πολιτική πρέπει να βάζει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα”, είπε, για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: το κλίμα, την πανδημία και κυρίως την εκτεταμένη φτώχεια.

Ο Πάπας εξέφρασε το σεβασμό του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το δύσκολο δρόμο που οδήγησε εκεί, καθώς και τη βαθιά θλίψη του για τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που καίγονται από τις πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Κυρίως, όμως, ο Φρανγκίσκος μίλησε για το μεταναστευτικό, για της γης τους κατατρεγμένους και για την κινητήρια δύναμη της αλληλεγγύης.

Αύριο ο Πάπας θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια τη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016 είχε πάει στον καταυλισμό της Μόριας, αύριο θα βρεθεί στο στρατόπεδο προσφύγων στο Καρά Τεπέ.

Κάκη Μπαλή, Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ