Γράφει η Θώμαϊς Παριανού.

Στις 5 Φεβρουαρίου έγινε ανοικτή συνάντηση για την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’, κατά την οποίαν ο Έλληνας πρόξενος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου, σε ομιλία του προς την συγκέντρωση, εξήρε την Ελληνικότητα της Κορυτσάς και προέτρεψε τους κατοίκους να απογραφούν ως Έλληνες, στην επικείμενη απογραφή.

Αυτό ενόχλησε σφόδρα τα Αλβανικά μήντια και τους ανθελληνικούς κύκλους στην Αλβανία, οι οποίοι προέβησαν σε δηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτές

  • Α) του Τσάμη βουλευτή Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος είπε ότι η ύπαρξη του Ελληνισμού στην Κορυτσά αποτελεί φανταστικό σενάριο της Αθήνας, και
  • Β) της γνωστής και μη εξαιρετέας ανθελληνικής εφημερίδας ‘Gazeta Shqiptare’, η οποία, καλύπτοντας δημοσιογραφικά το γεγονός , είπε, μεταξύ των άλλων, ότι οι ‘προσκεκλημένοι’ Έλληνες βουλευτές ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ του ΠΑ.ΣΟ.Κ.και ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ της Ν.Δ. ήλθαν για να δώσουν θάρρος στους «Έλληνες» της Αλβανίας. Σε πιο πρόσφατο δημοσίευμά της, η εν λόγω εφημερίδα ανακοίνωσε την αντίδραση του Αλβανικού κινήματος ‘Φτάνει Πια’, ενάντια στις Ελληνικές διεκδικήσεις για την Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. Άτομα της κίνησης αυτής κατέβηκαν στον δρόμο με Αλβανικές σημαίες και είπαν ότι η δήλωση αυτή του προξένου είναι απαράδεκτη και ότι προσβάλλει το Αλβανικό Έθνος (!!).

Αλλά, οι Αλβανοί δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Κρεσνίκ Σπαχίου, έσπευσε στην Κορυτσά για να κάνει αιφνίδιο έλεγχο στο Δικαστήριο της Κορυτσάς. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται σαν μία προσπάθεια τρομοκράτησης των εκεί δικαστών, γιατί η απόδοση της Ελληνικής καταγωγής, προκειμένου να ψηφίσουν οι Β.Η./τες περνά μέσα από τις δικαστικές αποφάσεις και, σημειωτέον, γι’αυτό το θέμα εκκρεμούν περιπτώσεις από την εποχή του αλήστου μνήμης Ενβέρ Χότζα. Η Κορυτσά δεν έχει ενταχθεί σε μειονοτική ζώνη, οπότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους Κορυτσαίους.

Και, για μία ακόμη, οι Αλβανοί βρήκαν συνηγόρους για την μη – Ελληνικότητα της Κορυτσάς, ποιους άλλους (?), τους προοδευτικάριους ανθέλληνες της ΕΤ3, της εκπομπής ΒΑLKAN EXRESS, συνεργείο της οποίας είχε πάει εκεί για ρεπορτάζ την περασμένη Κυριακή. Το ρεπορτάζ προβλήθηκε την Δευτέρα το βράδυ και σου έδινε την εντύπωση ότι οι Έλληνες βρέθηκαν σε αυτή την ΑΡΧΑΙΑ πατρογονική τους εστία κατά τύχη και μένουν εκεί γιατί οι υπόλοιπες εθνότητες (Αλβανοί, Ρουμάνοι, Σέρβοι) είναι καλοί και ανεκτικοί μαζί τους. Το ίδιο και στη θρησκεία, εκκλησίες και τζαμιά στο ίδιο τσουβάλι !!! Δεν έχει άραγε τελειωμό αυτή η κατρακύλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ