Portrait

Στην ημερίδα με θέμα «Το Γένος Σήμερα. Προβλήματα και Λύσεις» που διοργάνωσε το Κέντρο Ενότητος και Μελέτης-Προβολής των αξιών μας «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ», έλαβε μέρος η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της επιστήμης και του πολιτισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών, οι οποίοι μίλησαν με θέμα τον Ελληνισμό και την συνέχεια του, την Ελληνική Διασπορά, την Ορθόδοξη Εκκλησία ως στήριγμα του Γένους, αλλά και την Ελληνική Παιδεία και γλώσσα ως απόδειξη της συνέχειας και ενότητας του Γένους.

Στην ομιλία της με θέμα : «Ο Ελληνισμός στην Διασπορά» η Δρ. Σαραντοπούλου αναφέρθηκε διεξοδικά στην σημασία της αξιοποίησης του σημαντικού δικτύου των Ελλήνων του Εξωτερικού και των Φιλελλήνων για την προώθηση των ιδανικών και αξιών του Οικουμενικού Ελληνισμού, που συνιστούν όπως είπε, μια πηγή αστείρευτου και μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτου πλούτου για την Ελλάδα. Μίλησε για την σημαντική προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού ως πολύτιμου σύμμαχου της χώρας μας στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, της μεγάλης κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ τόνισε ότι η Ελληνική ταυτότητα, η γλώσσα, και η Ορθόδοξη Πίστη αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε η θεμελίωση του Ελληνισμού μέσω των ομογενειακών οργανώσεων μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδική αναφορά έκανε στην προσφορά της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας χαρακτηρίζοντας τον ρόλο της καταλυτικό στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

«Σήμερα, οι Έλληνες του εξωτερικού, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι να μετρούμε τις δυνάμεις μας τόσο στον επιχειρηματικό, όσο και στον κοινωνικό, πολιτισμικό, επιστημονικό τομέα. Πληθώρα ανθρώπων ελληνικής καταγωγής συνοδεύουν μεγάλα επιτεύγματα του 21ου αιώνα. Ένα πολύτιμο κεφάλαιο της Ελλάδας σημαδεύει την πορεία των κοινωνιών σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, που φιλοξενούν σήμερα πολίτες ελληνικής καταγωγής» είπε.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ διευκρίνισε ότι για να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός τις προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του έτσι ώστε να έχει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση των κοινωνικών, πολιτισμικών και οικονομικών εξελίξεων στις κοινωνίες όπου ζει. Αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός νέου περισσότερου λειτουργικού μοντέλου που θα ακουμπά στα ιδανικά των περασμένων γενεών και από κει θα χτίσει την δική του συνέχεια. Ενώ εξίσου σημαντική χαρακτήρισε και την διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης του με το Μητροπολιτικό Κέντρο, που θα βασίζεται σε μια αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης και αγαστής συνεργασίας.

Η Δρ. Σαραντοπούλου τόνισε την σπουδαιότητα της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στις νέες γενιές των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη επανασύνδεσης με την πατρίδα, κυρίως για την νέα γενιά. Και επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν τα προγράμματα Φιλοξενίας που εκπονεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) για τα παιδιά των Ομογενών.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συστηματοποιημένης προσέγγισης της σχέσης που η Ελλάδα επιδιώκει με τα παιδιά της στον κόσμο.

«Χρειάζεται μια συγκεκριμμένη μακρόπνοη στρατηγική που θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές στον Ελληνισμό της Διασποράς, θα ενώσει και θα δώσει κατευθύνσεις. Θα αγκαλιάσει τις διαφορετικές ανάγκες της νέας γενιάς. Και όλα αυτά με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Σε ότι αφορά τα μεγάλα ζητήματα τα οποία αγγίζουν την καθημερινότητα και την διασύνδεση των αποδήμων με την Ελλάδα απαραίτητη είναι η πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνηση και πέραν τούτου η πολιτική συνοχή, η στήριξη μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους και διαδικασίες υλοποίησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι το ΣΑΕ πρέπει να καταστεί αξιόπιστος εκφραστής της Ομογένειας, ισότιμος συνομιλητής και συνεργάτης της Ελληνικής Πολιτείας σε όλο το φάσμα των κρίσιμων θεμάτων του Ελληνισμού, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών μας θεμάτων.

Καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Ομογένειας σε σχέση με το Μητροπολιτικό Κέντρο, η κα Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι η σχέση των Ελλήνων εντός Ελλάδος και του Ελληνισμού της Διασποράς θα καταστεί εποικοδομητική με την ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας και ενημέρωσης του Μητροπολιτικού Κέντρου για θέματα που αφορούν και στον Απόδημο Ελληνισμό, την σφυρηλάτηση συνεργασιών στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα, την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή και την επιχειρηματική δράση της περιφέρειας προς το παγκόσμιο χωριό που έχει την Ελλάδα σημείο αναφοράς του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των Ομογενειακών ΜΜΕ και σε ενδεχόμενη συνεργασία των με τα Μέσα της Ελληνικής Περιφέρειας, τα οποία μπορεί να αποτελούν, όπως τόνισε, βήμα διαλόγου για τον Ελληνισμό της Διασποράς και ο Απόδημος Ελληνισμός να καταστεί η πλατφόρμα διασύνδεσής τους με την παγκόσμια κοινότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ