Πολλά κοινά σημεία μαζί τους βλέπει ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD. Σε ότι αφορά στη συμμετοχή της Αριστεράς ΝΑΤΟ και στενή σχέση με ΗΠΑ είναι απαράβατοι όροι.Η ανοδική πορεία των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις συνεχίζεται. Σε σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα στην κυριακάτικη Bild το SPD αυξάνει σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή την εκλογική του δύναμη κατά μια μονάδα στο 25%, ενώ τα δύο χριστιανικά κόμματα, CDU και CSU, χάνουν μια μονάδα και πέφτουν στο 20%. Το δε ποσοστό τον Πρασίνων κυμαίνεται στο 16% (-1%), των Φιλελευθέρων στο 13%, του εθνικιστικού λαϊκίστικου κόμμα AfD στο 12% (+1) και του κόμματος η Αριστερά στο 7%. Η πρώτη δημοσκόπηση που ανέδειξε τους Σοσιαλδημοκράτες πρώτο κόμμα δημοσιεύτηκε πριν σχεδόν δύο εβδομάδες. Από τότε ενισχύουν σταθερά τη δύναμη τους. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ως επικρατέστερο διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD, Όλαφ Σολτς.

Τα μη διαπραγματεύσιμα

Σε συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δηλώνει, ότι μετά τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου θα επιδιώξει σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους. Παρά το ότι είναι διαφορετικά κόμματα με διαφορετικούς στόχους, εκτιμά, πως το SPD και οι Πράσινοι έχουν «πολλά κοινά σημεία». Δεδομένου ότι τα δύο κόμματα προφανώς δεν πρόκειται να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να συγκυβερνήσουν, καθίσταται αναγκαία η συμμετοχή και τρίτου κόμματος. Ως πιθανότεροι κυβερνητικοί εταίροι θεωρούνται οι Φιλελεύθεροι, τους οποίους μάλλον θα προτιμούσε ο κ. Σολτς, και το κόμμα Η Αριστερά, που είναι το φαβορί της ηγεσίας του SPD.

Ερωτηθείς για πιθανή κυβερνητική συμμετοχή της Αριστεράς (Die Linke), ο κ. Σολτς δηλώνει πως επικρίνει την πρόσφατη στάση του στη βουλή, να ρίξει λευκό στη ψηφοφορία στη Βουλή για εντολή προς το γερμανικό στρατό να απεγκλωβίσει ντόπιο προσωπικό του και γερμανούς πολίτες από το Αφγανιστάν και να τους μεταφέρει στη Γερμανία. Για να συμμετέχει κάποιο κόμμα στην κυβέρνηση θα πρέπει «ξεκάθαρα» να αναγνωρίσει το ΝΑΤΟ, τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μια κυρίαρχη ΕΕ, την αξιόπιστη διαχείριση των δημοσιονομικών και την αναγκαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτές είναι οι «ελάχιστες προϋποθέσεις» και «δεν είναι διαπραγματεύσιμες», τόνισε ο Σολτς. Σημειωτέων, παρόμοιες δηλώσεις κάνει στην κυριακάτική Welt και η συμπρόεδρος του SPD, Σάσκια Έσκεν, η οποία ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ