Πριν τελειώσουν καλά-καλά οι ενδιάμεσες εκλογές ο Τραμπ ανακοίνωσε νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο. Παραβλέπει την εσωκομματική κριτική στο πρόσωπό του και τον “κίνδυνο” Ρον ΝτεΣάντις.Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να δώσει και πάλι στην Αμερική το μεγαλείο και τη δόξα της. Σε μια εκδήλωση με περίπου 1000 προσκεκλημένους στην κατοικία του στο Παλμ Μπιτς, ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν σε δύο χρόνια. Μια εσπευσμένη κίνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ανάδειξη ενός υποψηφίου γίνεται συνήθως αργότερα μέσα από συγκεκριμένη εσωκομματική εκλογική διαδικασία και με πολλούς άλλους υποψήφιους, από τους οποίους ένας παίρνει τελικά το χρίσμα.

Θέλει να πάρει τη ρεβάνς

Όμως ο Τραμπ φαίνεται να μην μπορεί να περιμένει. Θέλει να εκμεταλλευτεί πιθανά πλεονεκτήματα έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων ξεχνώντας ότι στις ενδιάμεσες εκλογές το κόμμα του δεν τα πήγε και τόσο καλά, όσο ήλπιζε. Και θέλει τώρα να πάρει τη ρεβάνς για την εκλογική του ήττα πριν δύο χρόνια εξωραΐζοντας την κατάσταση που άφησε. «Πριν από δύο χρόνια, όταν άφησα το αξίωμά μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες για τη χρυσή εποχή τους. Το έθνος μας βρισκόταν στην κορυφή της δύναμης, της ευημερίας και του κύρους, πάνω από όλους τους αντιπάλους, νικώντας όλους τους εχθρούς και βαδίζοντας προς το μέλλον, με αυτοπεποίθηση και δύναμη. Σε τέσσερα χρόνια, όλοι τα πήγαιναν περίφημα. Άντρες, γυναίκες, Αφροαμερικανοί, Ισπανοαμερικανοί, όλοι ευημερούσαν όσο ποτέ άλλοτε».

Στην ομιλία του που διήρκεσε πάνω από μια ώρα και διακόπτονταν από τις επευφημίες των παρευρισκόμενων ο Τραμπ απέφυγε να αναφερθεί στον πιθανό εσωκομματικό του αντίπαλο, τον κυβερνήτη της Φλόριδας Ρον ΝτεΣάντις, ανερχόμενου αστέρα της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, που πολλοί τον αποκαλούν «Τραμπ με μυαλό». Ο Τραμπ έστρεψε τα πυρά του αποκλειστικά στον Τζο Μπάιντεν περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα υπό την προεδρία του.

Σημείο αδυναμίας η ανακοίνωση υποψηφιότητας

«Αλλά τώρα είμαστε ένα έθνος σε παρακμή» συνέχισε. «Είμαστε ένα έθνος που αποτυγχάνει. Για εκατομμύρια Αμερικανούς, τα τελευταία δύο χρόνια υπό τον Τζο Μπάιντεν ήταν μια περίοδος πόνου, κακουχιών, άγχους και απόγνωσης. Τη στιγμή που μιλάμε, ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία και αναμένουμε να ανέβουν πολύ υψηλότερα τώρα που τα στρατηγικά αποθέματα που ήταν γεμάτα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές της βενζίνης χαμηλότερες λίγο πριν από τις εκλογές. Ο Μπάιντεν έχει παραδώσει σκόπιμα την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει πλέον ούτε σκέψη κυριαρχίας και τώρα ικετεύουμε για ενεργειακή βοήθεια από ξένα έθνη, πολλά από τα οποία μας αντιμετωπίζουν με απέχθεια».

Ο Τζον Ρογκόφκσι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στον Πανεπιστήμιο του Σικάγο, υποστηρίζει ότι η πρώιμη ανακοίνωση της υποψηφιότητας αποτελεί σημείο αδυναμίας του τέως προέδρου, που εκτός από τις δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο, έχει ανοιχτά μέτωπα και με τη δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα φιλικά σε εκείνον ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ τον αποκαλούν «χαμένο». Όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα στις ενδιάμεσες εκλογές χωρίς τον Τραμπ παρά με αυτόν. Βέβαια ο Τραμπ μπορεί να κινητοποιήσει τη βάση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, αλλά έχει φοβίσει πολλούς ψηφοφόρους του με την απότομη στροφή στην βαθιά δεξιά, την επιθετική του συμπεριφορά και τις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες για εκλογική νοθεία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Reuters TV/dpa/afp

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ