Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η σορός του Φρανσίσκο Φράνκο μεταφέρεται από την Κοιλάδα των Πεσόντων σε νεκροταφείο έξω από τη Μαδρίτη, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της οικογένειας του πρώην δικτάτορα και οπαδών του.80 χρόνια μετά το τέλος του ισπανικού εμφυλίου και σχεδόν 45 μετά το θάνατό του η σορός του πρώην ισπανού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο μεταφέρεται σήμερα από το Μαυσωλείο του στην λεγόμενη Κοιλάδα των Πεσόντων στο νεκροταφείο Ελ Πάρδο όπου θα ταφεί δίπλα στη γυναίκα του. Παρά τις αντιδράσεις της οικογένειας Φράνκο η κυβέρνηση Πέδρο Σάντσεθ υλοποιεί την υπόσχεσή της για την μετακομιδή των οστών, μιας και όπως έγραφε στο twitter ο πρωθυπουργός, ζητούμενο είναι «να επουλωθούν οι πληγές των θυμάτων του φρανκισμού στη χώρα».

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές τάσσονται εδώ και χρόνια υπέρ της εκταφής του Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων, στην οποία εκτός από μαχητές του πρώην δικτάτορα ετάφησαν, κατ΄ εντολή του Φράνκο, και χιλιάδες Δημοκρατικοί που πολέμησαν τον φασισμό στον ισπανικό εμφύλιο. Εκτός αυτού στην οικοδόμηση του τεράστιου ναού, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του Φράνκο, συμμετείχαν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι καταδικασμένοι σε καταναγκαστικά έργα.

Τα θύματα του εμφυλίου φθάνουν τους 500.000

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Κοιλάδα των Πεσόντων αναμένονται σήμερα κινητοποιήσεις οπαδών του πρώην δικτάτορα κατά της μετακομιδής της σορού. Η εκταφή και μεταφορά των οστών θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο χωρίς στρατιωτικές τιμές. Περισσότερα από 20 μέλη της οικογένειας Φράνκο αναμένονται στην τελετή εκταφής και ενταφιασμού στο νεκροταφείο Ελ Πάρδο λίγο έξω από την Μαδρίτη. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει μεταφερθεί κοντά στο μαυσωλείο του Φράνκο τεχνικός εξοπλισμός για την απομάκρυνση της ταφόπλακας βάρους αρκετών τόνων. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση η μετακομιδή της σορού του Φράνκο θα κοστίσει συνολικά στο δημόσιο 63.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ο στρατηγός Φράνκο πραγματοποίησε πραξικόπημα κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης ισπανικής κυβέρνησης το 1936. Στην εμφύλιο που ακολούθησε και με συμμετοχή της ναζιστικής Γερμανίας, έχασαν τη ζωή τους και στις δύο πλευρές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Κάρολα Φρέντσεν (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ