O έλληνας αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής και η ορχήστρα του «MusicAeterna» αναζητούν, σε καιρούς πανδημίας, νέους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό. Τώρα είναι διαθέσιμη και η ιστοσελίδα τους.Εδώ και χρόνια ο Θεόδωρος Κουρεντζής επιλέγει ασυνήθιστους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό, στον κατά γενική ομολογία συντηρητικό κόσμο της λεγόμενης σοβαρής μουσικής. Ο έλληνας αρχιμουσικός, με ρωσικό διαβατήριο, έχει τη φήμη του «επαναστάτη της κλασικής μουσικής»: είτε πρόκειται για μεταμεσονύχτιες συναυλίες, είτε για πρωτοπόρα προγράμματα συναυλιών στα οποία παρουσιάζονται, ενίοτε, ακόμα και αρώματα.

Η πανδημία του κορωνοϊού «βρήκε» το Θεόδωρο Κουρεντζή και τους μουσικούς της ορχήστρας του MusicAeterna λίγο πριν από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την παρουσίαση όλων των συμφωνιών του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στη Βόννη και τη Βιέννη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου γερμανού συνθέτη. Οι συναυλίες ακυρώθηκαν, όπως άλλωστε και οι εμφανίσεις στην Ασία, αλλά και στο Φεστιβάλ του Σάλτμπουργκ.

Αντ΄ αυτού οι μουσικοί της ορχήστρας και χορωδίας MusicAeterna, που ίδρυσε ο έλληνας διευθυντής ορχήστρας το 2004 στο Νοβοσιμπίρσκ, ζουν τώρα, από επιλογή, σε καραντίνα διασκορπισμένοι σε Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Περμ, Παρίσι, Μαδρίτη και Βερολίνο. Ο Θεόδωρος Κουρεντζής έχει αποσυρθεί στο εξοχικό του στη κεντρική Ρωσία.

Νέοι τρόποι επικοινωνίας μέσω εικονικής πραγματικότητας

Για να μην χαθεί η επαφή με τους φίλους της μουσικής ανά τον κόσμο ο διάσημος αρχιμουσικός δημιούργησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα MusicAeterna Digital Platform, η οποία είναι διαθέσιμη από τις 23 Απριλίου. Στην ανακοίνωση με αφορμή την πρεμιέρα της πλατφόρμας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Μέσα από την εικονική παρουσία οι μουσικοί αναζητούν μια νέα γλώσσα επικοινωνίας και νέους τρόπους έκφρασης».

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα θα «ανέβουν» το επόμενο διάστημα βίντεο από συναυλίες, παραστάσεις όπερας και συζητήσεις για και με τον Θεόδωρο Κουρεντζή. Παράλληλα σχεδιάζονται κάθε 2 ή 3 μέρες ζωντανές εκδηλώσεις, με συναυλίες των μουσικών μέσα από το σαλόνι του σπιτιού τους, συνεντεύξεις μουσικών και τραγουδιστών, αλλά και συζητήσεις με τους χρήστες.

Ο τσελίστας Κόνσταντιν Μανάεφ ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ιντερνετικής πλατφόρμας. Τις τελευταίες εβδομάδες ζει απομονωμένος στο διαμέρισμά του στο Βερολίνο. Από κοινού με τη βιολίστρια σύζυγό του Γιούλια Σμιρνόβα προγραμματίζει να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ζωντανά στο διαδίκτυο έργα νέων συνθετών που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Με τη βοήθεια της μουσικής μένουμε πάντα σε επαφή»

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής λέει απευθυνόμενος στους απανταχού φίλους της ορχήστρας του: «Η μουσική είναι το μέσο που μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε στη ζωή. Η μουσική δεν είναι οι αίθουσες συναυλιών. Η μουσική είναι ένα βασικό μέσο επικοινωνίας. Με τη βοήθεια της μουσικής μένουμε πάντα σε επαφή ακόμα και στην πιο σκληρή απομόνωση, ακόμα και στην υπαρξιακή μοναξιά».

Η πανδημία ωθεί πλήθος ορχήστρες σε διεθνές επίπεδο στη χρήση διαδικτυακών τρόπων επικοινωνίας με το κοινό τους. Έτσι οι μουσικοί της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, των οποίων ο εργοδότης τους έδωσε άδεια άνευ αποδοχών λόγω κορωνοϊού, αναρτούν στο ίντερνετ με χάσταγκ “MusicConnectsUs“ μικρά μουσικά βίντεο αρχής γενομένης από τον αρχιμουσικό τους Γιανίκ Νεζέτ-Σεγκέν. Σε παρόμοιες πρωτοβουλίες συμμετέχουν τα μέλη της Φιλαρμονικής του Ρότερνταμ, αλλά και οι συνάδελφοί τους στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, οι οποίοι διασφαλίζουν στους χρήστες δωρεάν πρόσβαση στη διαδικτυακή τους πλατφόρμα Digital Concert Hall μέχρι τις 30 Απριλίου.

Στόχος των μουσικών ήταν και παραμένει: Σε καιρούς απομόνωσης και απουσίας κοινωνικής συνύπαρξης θα πρέπει να καθιερωθεί μια νέας μορφής επικοινωνία. Διότι όπως λέει ο Κόνσταντιν Μανάεφ «όλος ο κόσμος γύρω μας έγινε ψηφιακός. Εμείς όμως δεν είμαστε ψηφιακοί, είμαστε από σάρκα και αίμα. Η πανδημία θα περάσει και εμείς θα μείνουμε. Και η μουσική είναι αιώνια». Αυτό είναι άλλωστε και το μότο του μουσικού σχήματος του Θεόδωρου Κουρεντζή: “Musica Aeterna Est“.

Αναστασία Μπούτσκο

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Σύνδεσμος:

https://musicaeterna.world/en/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ