Επιτυχία σημείωσε το 31’ Παναυστραλιανό Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας που οργανώθηκε στο γραφικό και πανέμορφο Χόμπαρτ της Τασμανίας πρόσφατα.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από τα ακόλουθα Κρητικά Σωματεία : Παγκρήτιος Ένωση Μελβούρνης, Κρητική Αδελφότητα Σύδνευ & ΝΝΟ, Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, Κρητική Αδελφότητα Κουισλάνδης, Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας και Περιχώρων και η Αδελφότητα Κρητών Χόμπαρτ Τασμανίας.

Εκτός τον άλλων μηνύματα απέστειλαν οι Νομάρχες της Κρήτης και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικών Γιώργος Αεράκης.

Το Συνέδριο οργάνωσαν Κρητικοί που αποτελούν την Κρητική Αδελφότητα Τασμανίας με επικεφαλής τον ακούραστο πάντα Πρόεδρο Ιωάννη Φιώτακη και η Γραμματέας Βίκυ Καλογεροπούλου οι οποίοι μαζί με το Διοικητικό του Συμβούλιο της Αδελφότητας τους έκαναν το παν δυνατόν για να φιλοξενήσουν τους 200 Συνέδρους που παραβρέθηκαν. Ένας αριθμός ο οποίος είναι ρεκόρ συμμετοχής για Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου η Κρητική Νεολαία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας πραγματοποίησε τη Συνέλευση της, με 65 αντιπροσώπους από όλες τις πολιτείες παρών. Στη Συνέλευση τους η Νεολαία απασχολήθηκε με την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, τη διατήρηση της Πολιτιστικής μας Παράδοσης και το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο της Κρητικής Νεολαίας που θα γίνει στην Κρήτη.

Την παραμονή του Συνεδρίου η οργανώτρια και φιλοξενούσα Κρητική Αδελφότητα Τασμανίας παρέθεσε κοκτέιλ γνωριμίας στην Ελληνική Λέσχη του Χόμπαρτ όπου με τη βοήθεια των καλλιτεχνών Σήφη Τσουρδαλάκη και του Μανώλη Χαμογιωργάκη από την Κρήτη έγινε η προθέρμανση για το τι έχει να γίνει την επομένη στη μεγάλη χοροεσπερίδα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την πρωινή της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου και συνέχισαν την επόμενη μέρα Σάββατο 8 Ιανουαρίου. Έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Πάτερ Τιμόθεο Ευαγγελινίδη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, οι χαιρετισμοί και οι ευχές των επισήμων για την ευόδωση των εργασιών προς τους Συνέδρους, Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Νικολακάκης ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και κήρυξε την έναρξη των εργασιών σύμφωνα με τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης.

Ακολούθησε συζήτηση, όπου έγιναν προτάσεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις :

(α) Αποφασίστηκε φέτος όπως κάθε χρόνο να καλεστούνε ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να παραστούν στους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης.

(β) Αποφασίστηκε όπως διεκδικήσει η Ομοσπονδία το Προεδρείο του Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών με συμμετοχή στην Εκλογική συνέλευση του ΠΣΚ στο Ρέθυμνο τον Αύγουστο του 2011.

(γ) Αποφασίστηκε όπως η Ομοσπονδία θα προετοιμάσει ένα ετήσιο πρόγραμμα να εορτάσει τη μεγάλη επέτειο των 70 Χρόνων από την ένδοξη Μάχη της Κρήτης, με αποκορύφωμα την παρουσία της Ομοσπονδίας και των Σωματείων στην Κρήτη, από τις 15 έως 25 Μαΐου,

(δ) Αποφασίστηκε όπως γίνει και η εκδρομή των κρητικόπουλων της Αυστραλίας στην Κρήτη από ηλικία 8 έως 16 ετών για ένα 15μερο ταξίδι.

(ε) Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγινε και η παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας από τον Αντώνη Τσουρδαλάκη στα μέλη σωματεία με διεύθυνση www.cretan.com.au  Χορηγοί της Ιστοσελίδας είναι το Nikpol, Daytec, Global Printing, Bank of Cyprus and Botany Bay Timber.

(ζ) Αποφασίστηκε όπως σταλθούν $ 5000 ως δωρεά από την Ομοσπονδία προς τον Σύλλογο Κρητικών ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ προς ενίσχυση τους, για την αποπεράτωση του Κρητικού Σπιτιού της Φλώρινας.  Τα ποσά που δόθηκαν είναι:

(α) Παγκρήτιος Ένωση Μελβούρνης $1000
(β) Κρητική Αδελφότητα Σύδνευ $ 1000
(γ) Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης $ 1000
(δ) Οικογένεια Σ. Κουκουβιτάκη $ 500
(ε) Οικογένεια Δ. Κουριδάκη $ 500

(ζ) Οικογένεια Μ.Μαραγκουδάκη $ 500 ( η ) και Οικογένεια Σ. Πατεράκη $ 500

Οι εργασίες του Συνεδρίου τελείωσαν το απόγευμα του Σαββάτου και το βράδυ παρετάθη μεγάλη χοροεσπερίδα στο Hellenic House όπου πάνω από 500 άτομα παρουσία πολλών επισήμων διασκέδασαν με τους καλλιτέχνες από την Κρήτη Σήφη Τσουρδαλάκη (Λύρα-Τραγούδι), Μανώλη Χαμογιωργάκη (Λαούτο-Τραγούδι), και τα ντόπια Κρητικόπουλα Νίκο Αλυγιζάκη και τα ξαδέλφια Γεώργιου Ρεράκη. όπου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε ολόκληρο Ελληνικό στοιχείο που είχε παραβρεθεί.

Μεταξύ άλλων οι παραβρισκόμενοι θαύμασαν και τα χορευτικά συγκροτήματα της Ελληνικής Κοινότητας Χόμπαρτ, των Κρητικών Αδελφοτήτων Σύδνευ & Μελβούρνης και της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης όπου και τα τέσσερα με την σειρά τους παρουσίασαν πατροπαράδοτους κρητικούς χορούς.

Την επόμενη μέρα Κυριακή αφού έγινε ο εκκλησιασμός των Συνέδρων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου αμέσως μετά μετέβηκαν στην παραλία του Sandy Bay όπου έγινε η καθιερωμένη εορτή των Θεοφανίων με τον ρίξιμο του σταυρού στη θάλασσα, μπροστά σε εκατοντάδες κόσμο.

Αρκετοί σύνεδροι παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα τον ομάδων του Χόμπαρτ και της Μελβούρνης ο οποίος έγινε στον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Sandy Bay. Τελικά πρωταθλήτρια των Κρητών της Ωκεανίας για το 2011 στέφθηκε η ομάδα της Μελβούρνης με σκορ 5 – 4 παίρνοντας το Ποδοσφαιρικό Κύπελλο της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας, Σκόρερ της Μελβούρνης οι Χαμογιωργάκης (3), Πετράκης (1), Σ. Τσουρδαλάκης (1).

Τελειώνοντας όλοι οι Σύνεδροι συζητούσαν τις ωραίες στιγμές που πέρασαν δίνοντας όλοι ραντεβού τον Ιανουάριο του 2012 στο Σύδνεϋ της Νέας Νότιας Ουαλίας όπου θα γίνει το 32ο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ