Τη χρονική περίοδο από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2011 πραγματοποιούνται στην Αθήνα οι Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες Special Olympics, το μεγαλύτερο διεθνές αθλητικό γεγονός για ανθρώπους με νοητικές ή πολλαπλές αναπηρίες. Η εκδήλωση, η οποία προσανατολίζεται με τα αθλήματά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι αναγνωρισμένη από την Ολυμπιακή Επιτροπή, προάγει την αποδοχή ανθρώπων με νοητικές αναπηρίες από την κοινωνία και δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν την ατμόσφαιρα αθλητικών αγώνων.

Η εκδήλωση ιδρύθηκε το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver, αδελφή των John F. και Robert Kennedy, των οποίων η μεγαλύτερη αδελφή ήταν η ίδια ανάπηρη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1968 στο Σικάγο, ενώ για πολλά χρόνια οι αγώνες διεξάγονταν μόνο στις ΗΠΑ. Το έτος 2003 οι αγώνες Special Olympics εγκατέλειψαν για πρώτη φορά την Αμερική πηγαίνοντας στο Δουβλίνο. Μετά τη διεξαγωγή τους στη Σαγκάη το 2007, έρχονται το 2011 στην Αθήνα.

Αναμένονται περίπου 7500 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι συνοδεύονται από 2500 προπονητές και φροντιστές. Η γερμανική ομάδα ήρθε με περίπου 170 αθλητές και 60 προπονητές στην Αθήνα και συμμετέχει σχεδόν σε όλα τα αθλήματα. Τη στιγμή αυτή βρίσκεται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας στην Κέρκυρα και αποπερατώνει εκεί την αθλητική της προετοιμασία, πριν έρθει το Σαββατοκύριακο στη Αθήνα.

Στα πλαίσια των Special Olympics ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα δρ Roland Wegener και ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών δρ Christoph Bergner, θα διοργανώσουν μια καλοκαιρινή γιορτή προς τιμήν των Γερμανών αθλητών. Πέραν των μελών της ελληνικής και γερμανικής ομάδας και των οικογενειών τους, έχουν προσκληθεί και σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής και του αθλητισμού.

Φωτό: Η Μασκότ των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 (© Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ