Ευδιάθετος και αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, πίνει την περίφημη κρητική Τσικουδιά με ομογενείς σε ένα διάλειμμα τού Συνεδρίου

Άγιος Νικόλαος, 30.07.2010. Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο “Miramare” στον Άγιο Νικόλαο, οι εργασίες του Παγκρητίου Συνεδρίου Κρητών, που διοργανώνουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.

Τους σύνεδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, πρώην Υπουργός κ. Νίκος Σκουλάς.

Τους συνέδρους υποδέχθηκε στο νομό Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης ενώ ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργος Αεράκης, αναφέρθηκε στο ρόλο του απόδημου Ελληνισμού και στα θέματα του Συνεδρίου.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Νωρίτερα θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ θα καλωσορίσουν οι διοργανωτές.

Η τελετή θα ξεκινήσει με αγιασμό τον οποίο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος.

Την πρώτη μέρα διεξάγονται δύο συνεδρίες:

Η πρώτη με θέμα τις υποδομές της Κρήτης που είχε ως διακεκριμένο ομιλητή τον Ακαδημαϊκό, Καθηγητή Φυσικής, A&M Texas University κ. Δημήτρη Νανόπουλο.

«Πρέπει να είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης και πιο γενικά του πολιτισμού είναι η Βασική Έρευνα· στη Φυσική, Βιολογία, Χημεία και Μαθηματικά», τόνισε και παρουσίασε στοιχεία που παγιώνουν την παραπάνω άποψη καθώς και μερικές πολύ πρόσφατες εξελίξεις στην κατανόηση του Σύμπαντος που μας αλλάζουν ριζικά τις απόψεις μας περί κόσμου. Ενώ αναφέρθηκε στην Ελληνική πραγματικότητα και τις εγγενείς παθογένειες που πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται από την ανικανότητα των εκάστοτε διοικούντων.

Εισηγήσεις στην ενότητα έγιναν από τους Προέδρους των δύο Τμημάτων του ΤΕΕ της Κρήτης κ.κ.  Πέτρο Ινιωτάκη και Αντώνη Πιταριδάκη. Ο κ. Βασίλης Φωτεινόπουλος παρουσίασε τη μελέτη για το νέο οδικό άξονα Κρήτης ή ΚΟΑΚ όπως είχε ονομαστεί αρχικά ενώ ο πρώην ΓΓ. Της Περιφέρειας Κρήτης και του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καμπέλης αναφέρθηκε στο περιβάλλον ως πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΟΑΣ κ. Νίκος Πετράκης μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη και ο Διευθυντής του ΙΤΕ κ. Κώστας Στεφανίδης για την έρευνα και την τεχνολογία στην Κρήτη. Τη Συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Καρυωτάκης.

Σ’ εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνεδρία με θέμα «Πολιτισμός – Τουρισμός – Σύγχρονη Ζωή», διακεκριμένος ομιλητής ήταν ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη κ. Γιώργος Γραμματικάκης ενώ εισηγητές η Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κα Κατερίνα Κόπακα, που αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό και μνημειακό πλούτο της Κρήτης. Ο Συγγραφέας και Δημοσιογράφος κ. Νίκος Ψιλάκης, ασχολήθηκε με τον παραδοσιακό πολιτισμό του νησιού ενώ ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Σταύρος Μπένος έδωσε ως παράδειγμα εθελοντισμού, την πρωτοβουλία για την διάσωση των αρχαίων θεάτρων.

Για τον τουρισμό θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Νίκος Αγγελόπουλος ενώ ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστας Ντούνας για το παράδειγμα των τεχνητών υφάλων στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης. Τέλος ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης θα μιλήσει με θέμα:

«Η Κρήτη, σύνδεσμος Βορρά και Νότου, η ιδανική πρωτεύουσα μιας μελλοντικής ενοποιημένης Μεσογείου».

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου φιλοξενείται έκθεση με πιστοποιημένα προϊόντα κρητικών εταιρειών που συμμετέχουν στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ