Ο δρόμος για την άδεια οδήγησης είναι μακρύς και συχνά επίπονος. Κάποιοι προσπαθούν να τον συντομεύσουν ράβοντας κάμερα στην υποχρεωτική προστατευτική μάσκα.Απίστευτο κι όμως αληθινό. Επιτήδειοι κρύβουν μέσα στις προστατευτικές μάσκες ΚΝ95 ασύρματη μικροκάμερα και ακουστικό για να… περάσουν αλώβητοι τις συμπληγάδες της θεωρητικής εξέτασης. Χάρη στην επικοινωνία με συνεργούς τους έξω από το εξεταστικό κέντρο πληροφορούνται τις σωστές απαντήσεις και έτσι το μόνο εμπόδιο που απομένει να ξεπεράσουν στη συνέχεια είναι η πρακτική εξέταση. O Μαρσέλους Κάουπ από τον γερμανικό Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV δηλώνει: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σκαρφίζονται κάποιοι για να πάρουν άδεια οδήγησης. Δυστυχώς η πανδημία βοήθησε επιτήδειους, οι οποίοι είτε δεν είχαν όρεξη να μελετήσουν ή έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα».

Το εγχείρημα εξαπάτησης των αρμόδιων αρχών δεν είναι φθηνή υπόθεση. Μια προστατευτική μάσκα με ενσωματωμένη κάμερα προσφέρεται προς…ενοικίαση στο διαδίκτυο ή σε διάφορα φόρα για 1.000 με 2.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των συνεργών που δίνουν ψιθυριστά τις σωστές απαντήσεις στους εξεταζόμενους.

Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου οι εξεταστές έπιασαν το 2021 επ΄ αυτοφώρω 134 εξεταζόμενους εξοπλισμένους με κάμερες και μικρόφωνα, ενώ μια χρονιά νωρίτερα εντοπίστηκαν 96. Άγνωστο πόσοι κατάφεραν να ξεγελάσουν τους εξεταστές τους. «Υπάρχουν ολόκληρες σπείρες, που οργανώνουν την εξαπάτηση των εξεταστών με κάθε λεπτομέρεια», δηλώνει ο Μαρσέλους Κάουπ: «Οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν για ένα ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών».

Η απόπειρα εξαπάτησης δεν συνιστά αδίκημα

Δημιουργικοί δεν είναι ωστόσο μόνο οι εξεταζόμενοι, αλλά πλέον και οι εξεταστές. Με ειδικούς ανιχνευτές είναι σε θέση να εντοπίσουν την ύπαρξη και λειτουργία απαγορευμένου τεχνικού εξοπλισμού. Παράλληλα ο γερμανικός Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης συστήνει στους εξεταστές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με νευρική ή ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Δεν αρκεί όμως οι εξεταστές να εντοπίσουν έναν ύποπτο εξεταζόμενο. Μιας και δεν έχουν δικαίωμα να ψάξουν τους υπόπτους θα πρέπει να αποδείξουν ότι πράγματι φέρουν μαζί τους και χρησιμοποιούν κάμερα και μικρόφωνο. Ένα διόλου εύκολο εγχείρημα. Και σαν να μην έφθανε αυτό οι εξεταζόμενοι, οι οποίοι πιάνονται επ΄ αυτοφώρω δεν έχουν στην ουσία να φοβηθούν τίποτα. Η απόπειρα να εξαπατήσουν δεν θεωρείται ούτε ποινικό αδίκημα, ούτε παράβαση κάποιου κανόνα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους ο εξεταζόμενος έχει δικαίωμα να επαναλάβει την εξέταση ενάμιση μήνα αργότερα, μόλις πάρει πράσινο φως από την αρμόδια αρχή χορήγησης άδειας οδήγησης. Ο σύλλογος εκπαιδευτών οδήγησης κάνει λόγο για «ανεπαρκείς κανόνες» που «εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια στους δρόμους».

Το 33% των εξεταζόμενων «κόπηκε» στα θεωρητικά το 2020

Πρόσφατα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενέκρινε νόμο, ο οποίος προβλέπει εννέα μήνες αποκλεισμό από τη θεωρητική εξέταση όσων πιάστηκαν να χρησιμοποιούν απαγορευμένο εξοπλισμό. Ο Μαρκ-Φίλιπ Βάσκε από την Ομοσπονδιακή Ένωση τοπικών Οργανισμών Επιθεώρησης και Πιστοποίησης τονίζει: «Δυστυχώς οι επιτήδειοι μπορούν να παρακάμψουν τον εννιάμηνο αποκλεισμό τους καταθέτοντας νέα αίτηση για τη θεωρητική εξέταση σε διαφορετική δημόσια υπηρεσία. Σε πολλές περιπτώσεις τίθεται το ερώτημα αν τα άτομα που προσπαθούν να εξαπατήσουν είναι σε θέση να οδηγήσουν με ασφάλεια ένα όχημα. Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι αρκετοί νέοι οδηγοί δεν γνωρίζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και παραβιάζουν συνειδητά κανόνες».

Κι όμως πολλοί είναι εκείνοι οι εξεταζόμενοι στη Γερμανία που θεωρούν ότι μόνο εξαπαντώντας θα καταφέρουν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οχημάτων το 2020 σχεδόν το 33% από τους 1,7 εκατομμύρια εξεταζόμενους «κόπηκε» στη θεωρητική εξέταση.

Μάρτιν Όβερζολ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ