Μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη Μπάιντεν στη Β. Ιρλανδία, η υποδοχή λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά είχε εντελώς διαφορετική αίσθηση. Καθαρά διπλωματική η σημερινή ημέρα.Τα βρετανικά με τα ιρλανδικά άρθρα σήμερα διαφέρουν κατά πολύ. Για παράδειγμα ένα άρθρο γνώμης της Telegraph έχει τίτλο «Ο Τζο Μπάιντεν πρόσβαλε βαθύτατα τη Βρετανία» ενώ ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους, αυτός της ιρλανδικής Daily Mail γράφει, «Καλωσόρισες σπίτι ξάδελφε Τζο».

Ομολογουμένως ο Τζο Μπάιντεν έχει μια πολύ θερμή υποδοχή στην Ιρλανδία. Από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου χθες Τετάρτη στις 15:15 τοπική ώρα, ο κόσμος είχε σχηματίσει ουρές για να τον υποδεχτεί, αψηφώντας το βροχερό καιρό που επικρατούσε. Χαρακτηριστικό, επίσης, ότι τις ημέρες που ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στη χώρα αμερικανικές και ιρλανδικές σημαίες έχουν γίνει ένα καθώς είναι κρεμασμένες πλάι πλάι σε μπαλκόνια και μπυραρίες. Ίσως δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μπάιντεν έχει επικαλεστεί τις ιρλανδικές του ρίζες, οι οποίες πάνε πίσω 180 χρόνια, όταν οι προ – προπαππούδες του αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους από την Ιρλανδία στην Αμερική.

Είναι αλήθεια, πως αν και πρόκειται για μια επίσημη διπλωματική επίσκεψη έχει μια πιο προσωπική υπόσταση καθώς ο πλανητάρχης είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να επισκεφτεί τους συγγενείς και τις ρίζες του. Για αυτό τον λόγο μαζί στον ταξίδι του είναι η αδελφή του και ο γιος του. Πρώτη του στάση αργά χθες το βράδυ, η μικρή πόλη του Λουθ, από όπου και κατάγεται. Σε χαλαρή διάθεση έδωσε ομιλία μέσα σε μια κλασική μπυραρία, ενώ το πρώτο του σχόλιο ήταν ότι «αισθάνεται σαν να επέστρεψε σπίτι».

Β. Ιρλανδία και Ουκρανία στη σημερινή ατζέντα

Σήμερα όμως η ημέρα για τον Τζο Μπάιντεν είναι αρκετά πιο πολιτική. Ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι, στην επίσημη κατοικία του Ιρλανδού Προέδρου Μάικλ Ντι Χίγκινς (Áras an Uachtaráin) όπου έγινε δεκτός υπό τους ήχους στρατιωτικής μπάντας. Μάλιστα, προβλέπεται να φυτέψει ένα δέντρο στο πάρκο γύρω από την κατοικία, μια συμβολική κίνηση, την οποία είχε κάνει οι προκάτοχοί του Τζον Κένεντι, Ρόναλντ Ρίγκαν, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα.

Αργότερα, στην ατζέντα είναι η συνομιλία του με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ (Taoiseach) όπου βασικά θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η Βόρεια Ιρλανδία καθώς ο Μπάιντεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον «να ακούσει την οπτική των Ιρλανδών πολιτικών» και η σύσφιξη των σχέσεων Αμερικής και Ιρλανδίας και «η κοινή οπτική για το μέλλον». Τέλος, εκτός δεν θα μείνει η Ουκρανία, η οποία θα βρίσκεται στη κορυφή της ατζέντας, τόσο στις τετ – α τετ συναντήσεις όσο και στην ομιλία του Προέδρου στο Ιρλανδικό κοινοβούλιο.

Αυτό αναμένεται να γίνει στις 15:45, τοπική ώρα όπου ο Τζο Μπάιντεν έχει δεχτεί την πρόσκληση να απευθύνει ομιλία στο Ιρλανδικό κοινοβούλιο. Θεωρείται μία ιστορική στιγμή καθώς είναι μόλις ο τέταρτος Αμερικανός Πρόεδρος, μετά τον Τζον Κένεντι, Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπιλ Κλίντον. Η ημέρα θα κλείσει με επίσημο δείπνο στο Σαιντ Πάτρικς Χολ στο Κάστρο του Δουβλίνου ενώ το ταξίδι του θα τελειώσει την Παρασκευή όπου και θα επισκεφτεί τη μικρή πόλη του Μέιγιο, τον δεύτερο τόπο καταγωγής της οικογένειάς του.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ