Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε τελικά δεκτή συλλογική αγωγή από οργανώσεις καταναλωτών, κρίνοντας παράνομη την είσπραξη του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., δηλαδή Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών) μέσω της ΔΕΗ.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε, ότι το τέλος αυτό δεν πρέπει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, ούτε να συνδέεται με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά θα πρέπει να εισπράττεται από τους πολίτες με άλλον τρόπο.
Μάλιστα, η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, κάτι που σημαίνει, ότι ακόμη και αν η ΔΕΗ θα ήθελε να ασκήσει έφεση, είναι πλέον υποχρεωμένη να σταματήσει να εισπράττει το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών ρεύματος, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από την Δικαιοσύνη. Διαφορετικά, οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής και να διεκδικήσουν αποζημίωση.
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε, μετά την απόφαση αυτή, όλα τα κατά τόπους υποκαταστήματα της επιχείρησης, ότι μπορούν να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ). Αυτό ισχύει για όσους καταναλωτές το επιθυμούν, ενώ για τους υπόλοιπους θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται, όπως και πριν, η είσπραξη του τέλους, ενσωματωμένο στους λογαριασμούς ΔΕΗ.

Αυτό ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Πρόσθεσαν μάλιστα, ότι γίνονται συνεννοήσεις με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα καθώς (όπως υποστηρίζουν) ο διαχωρισμός του τέλους από τους λογαριασμούς ρεύματος δεν σημαίνει και την κατάργησή του.
Υπενθυμίζεται, πως ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του περασμένου Μαϊου είχε κρίνει αντισυνταγματική την διακοπή ρεύματος εξαιτίας της μη πληρωμής του τέλους. Όμως το ίδιο έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι το τέλος αυτό δεν παραβιάζει το Σύνταγμα.

Aυξήσεις στα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης της ΔΕΗ

Την ίδια ώρα σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα προχωρήσει από 1ης Ιανουαρίου 2013 η ΔΕΗ, σε πρώτη φάση για τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης και υψηλής τάσης, για να καλύψει το επιπλέον κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβός σε επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), επισημαίνοντας ότι το επιπλέον κόστος θα μετακυλισθεί σε όλους τους καταναλωτές. Η αρχή ωστόσο γίνεται από τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης (εφαρμόζονται σε μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες), που είναι απελευθερωμένα, ενώ για τη χαμηλή τάση (από την οποία τροφοδοτούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις) τα τιμολόγια εγκρίνονται ύστερα από έλεγχο της ΡΑΕ στα κοστολογικά δεδομένα της ΔΕΗ και σχετική υπουργική απόφαση. Η απόφαση (με βάση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για σύγκλιση των τιμολογίων προς το κόστος παραγωγής και για πλήρη απελευθέρωσή τους τον ερχόμενο Ιούλιο) αναμένεται τον Ιανουάριο.

Το επιπλέον κόστος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με Κοινοτική Οδηγία, οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 1-1-2013 είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής για το σύνολο της ποσότητας ρύπων που εκπέμπουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Έως τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων αυτών χορηγούνταν από τα κράτη – μέλη δωρεάν.

«Η ενσωμάτωση του κόστους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κοστολογικά δεδομένα της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας με συνακόλουθες μεταβολές στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές όλων των τάσεων», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Ζερβού.
«Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προτίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 να εφαρμόσει και στα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης χρέωση αντίστοιχη της επιβάρυνσης λόγων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Η επιβάρυνση στα τιμολόγια σύμφωνα με πηγές της αγοράς εκτιμάται γύρω στο 10 %, πηγές της ΔΕΗ ωστόσο απέφυγαν να προσδιορίσουν το ποσοστό, λέγοντας ότι τα τιμολόγια είναι απελευθερωμένα.

Το έκτακτο τέλος στα ακίνητα πλήττει ιδιαίτερα και τους απόδημους Έλληνες

Η δικαστική αυτή απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αλλά δεν καταργεί εντελώς το τέλος αυτό, που είναι βέβαιο, ότι σύντομα θα βρεθεί άλλος τρόπος από τους κυβερνώντες, ώστε να πληρώνεται στο κράτος από τους πολίτες. Το πιο πιθανό είναι να καταβάλλεται μέσω της Εφορίας.

Με την ευκαιρία αυτή τονίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι το έκτακτο ειδικό αυτό τέλος, γνωστό ως «χαράτσι» στα ακίνητα πλήττει ιδιαίτερα και τους απόδημους Έλληνες.

Όπως είναι γνωστό, το επέβαλε η κυβέρνηση στην Ελλάδα με στόχο να αυξήσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, λόγω της κρίσης, που έφερε η χρόνια οικονομική κακοδιαχείριση της χώρας. Έτσι και οι απόδημοι Έλληνες καλούνται να συνεισφέρουν με το παραπάνω για να διορθωθούν πολιτικά και οικονομικά λάθη δεκαετιών και για να δοθεί η ευκαιρία να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της.

Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι οι απόδημοι Έλληνες, που ζουν και εργάζονται εκτός της Ελλάδας, δεν μπορούν να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές από τη χώρα διαμονής τους και ως εκ τούτου δεν μοιράζονται την ευθύνη για τη σημερινή  κατάσταση της χώρας και ούτε είχαν ενεργή ή παθητική συμμετοχή σε κάποιο «φαγοπότι», που «ροκάνισε» την οικονομία της. Κάθε άλλο μάλιστα!

Όμως οι κυβερνώντες, ενώ ζητούν από τον απόδημο Ελληνισμό να υφίσταται θυσίες και να συνεισφέρει οικονομικά στη παλινόρθωση της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας μας, συνεχίζουν και σήμερα τον «παραδοσιακό» τεχνικό αποκλεισμό των Ελλήνων πολιτών της διασποράς, και τους παρεμποδίζουν να ασκήσουν το  συνταγματικό τους δικαίωμα, να ψηφίζουν, δηλαδή, από τη χώρα της διαμονής τους, όταν διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα. Ακόμη, ας μην ξεχνούμε και την ισχύουσα νομοθεσία για τη λεγόμενη «χρησικτησία», που τους αφαίρεσε εδώ και δεκαετίες περιουσία σε ακίνητα, υπέρ γνωστών και αγνώστων, που εκμεταλλεύτηκαν την απουσία τους.

Το «χαράτσι», λοιπόν, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλους νόμους και άλλα μέτρα, που μετατρέπουν τους απόδημους σε πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας και τους αποτρέπουν από την διατήρηση περιουσιακών στοιχείων ή και από κάθε προσπάθεια να θέσουν σε εφαρμογή ιδέες για πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η ελληνική Πολιτεία, αντί να προστατέψει του απόδημους Έλληνες, τους βλέπει ακόμη σαν «συνάλλαγμα», που θα κλείσει με αυτό τις μαύρες τρύπες των κρατικών προϋπολογισμών.

Όποιος, λοιπόν, από τους απόδημους συμπατριώτες μας έχει κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα, το «χαράτσι» σημαίνει για αυτόν πρόσθετα οικονομικά βάρη, πρόστιμα και προσαυξήσεις, ανεπιθύμητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αδικαιολόγητη χρονοβόρα ταλαιπωρία.

Έτσι το «μέτρο» αυτό δεν έχει το μέτρο του δικαίου!

Επεξηγηματικά αναφέρουμε, ότι το «χαράτσι» είναι λέξη τουρκική και μεταφράζεται ως «κεφαλικός φόρος», ο οποίος επιβλήθηκε από τους πρώτους χρόνους του Ισλαμισμού. Ήταν η αποζημίωση για την παραχώρηση του δικαιώματος, να ζει κανείς και να λατρεύει τον θεό του. Κάθε χριστιανός από το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και μέχρι τον θάνατό του όφειλε να εξαγοράζει κάθε χρόνο την άδεια αυτή. Πλήρωνε τον φόρο και παραλάμβανε από τον φοροεισπράκτορα την προσωπική του απόδειξη, η οποία λεγότανε χαράτσι. Η απόδειξη ήταν χάρτινη και είχε κάθε χρόνο διαφορετικό χρώμα, έφερε δε το εξής κείμενο «ο φέρων το παρόν, έχει την άδειαν να φέρη επί έν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του». Ο τρόπος είσπραξής του ήταν ο εξής: Κάθε χρόνο η Υψηλή Πύλη πούλαγε τα δικαιώματα είσπραξης των φόρων σε ισχυρούς και πλούσιους Τούρκους. Αυτοί τον μεταπουλούσαν κερδοσκοπικά σε εκμισθωτές φόρων (δηλ. τους φοροεισπράκτορες), οι οποίοι αναλάμβαναν να εισπράξουν τον φόρο από τους μη μουσουλμάνους υπηκόους.

Οι άδικοι φόροι, όπως το χαράτσι, που επέβαλαν οι Οθωμανοί στους χριστιανούς, θεωρούνταν ένα από τα βασικά αίτια για την ελληνική Επανάσταση του 1821.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ