Προς το παρόν η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της. Η Λέγκα ωστόσο ζητά ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για την παράτυπη μετανάστευση, θέση που θα επιχειρήσει να προωθήσει στο αποψινό υπουργικό συμβούλιο.Η ιταλική κυβέρνηση, προς το παρόν, συνεχίζει την πορεία της. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης που έγινε χθες στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Eσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Eργασίας και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Για σήμερα το απόγευμα έχει οριστεί ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θα πρέπει να επαληθευθούν οι καλές προθέσεις. Η Λέγκα ζητά νέα και πιο αυστηρά μέτρα για τους παράτυπους μετανάστες, ενώ τα Πέντε Αστέρια, θέλουν να εγκριθεί ο κατώτατος μισθός.

Σε αυτή την φάση, δηλαδή, τα δυο κόμματα προσπαθούν να περιορίσουν τις εντάσεις, όσο αυτό είναι δυνατόν. Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι δηλώνει ανοικτά: «χρειάζεται άμεσα οικονομική ανάπτυξη, διαφορετικά δεν έχει νόημα να μείνουμε στην κυβέρνηση».

Τα Πέντε Αστέρια σε αναζήτηση βηματισμού

Τα Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους, μετά την τραυματική ήττα στις ευρωεκλογές αλλά και στις δημοτικές την περασμένη Κυριακή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο διάλογος με την Ευρώπη, για το δημόσιο έλλειμμα. Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ανοικτά ότι η χώρα, πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις, διαφορετικά ο ίδιος θα υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Θα πρέπει να δούμε ποιές υποχωρήσεις είναι πραγματικά διατεθειμένη να κάνει η Ρώμη και αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να πείσει τους συμμάχους του. Οι οποίοι, τις περασμένες μέρες, ζήτησαν με έμφαση την υιοθέτηση «μίνι ομολόγων εσωτερικής χρήσης», προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση, σε στενή επαφή με τον Κόντε. Και πολλοί σχολιαστές επιμένουν ότι δεν αποκλείεται, πάντως, να έχουμε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Aθανασία Συγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ