Πώς μπορεί να βοηθήσει η γερμανική επιχειρηματικότητα την Ελλάδα; Σε μια ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι έθεσαν τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία.

«Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Γιώργος Χατζημαρκάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός του υπουργείου Οικονομίας κ. Pfaffenbach, ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Βιομηχανίας της Γερμανίας κ. Schnappauf, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Λαβίδας και ο Έλληνας Πρέσβης στο Βερολίνο, κ. Δημήτρης Ράλλης. «Καθώς οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ φιλόδοξες – η νομοθεσία πρέπει τώρα να εφαρμοστεί 300%», σημείωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Η Γερμανία ως παλιός και αξιόλογος συνέταιρος της Ελλάδας, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της χώρας, την οποία επίσης χρειάζεται. «Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει – όμως οι Γερμανοί χρειάζονται επίσης ένα γόνιμο και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον», παρατήρησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτέμβριου 2010 στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο κι έλαβε μέρος στο πλαίσιο της συνεργασίας για ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας που συμφωνήθηκε μεταξύ της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία των Γερμανικών υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών και της Ελληνικής Πρεσβείας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοργάνωση έπαιξαν οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών της Γερμανίας και της Ελλάδας. Την πρωτοβουλία στήριξε ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκύσει ξένο επενδυτικό δυναμικό». Για το σκοπό αυτό μια διττή στρατηγική είναι αναγκαία. Σε επίπεδο κυβέρνησης μπορεί να επιτευχθεί στήριξη εν μέρει μέσω της ανταλλαγής υπαλλήλων που θα αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας λειτουργικής δημόσιας διοίκησης. Από την άλλη, για παράδειγμα, μέσω της δημιουργίας μιας Τράπεζας Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας θα μπορούσε να δοθεί ειδική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Η στρατηγική της ιδιωτικοποίησης είναι σωστή, αλλά πρέπει επειγόντως να επεκταθεί και στον προβληματικό τομέα της υγείας». Εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, συνέχισε ο κ. Χατζημαρκάκης. «Ένα σημαντικό ζήτημα είναι άλλωστε κι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποτελούν δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων. Με τις ειδικές γνώσεις που κατέχουν μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στην ανάπτυξη, Αυτό θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Έτσι, δεν αρκεί να υπάρχει μόνο, για παράδειγμα, μια προηγμένη ηλιακή νομοθεσία, αν αυτή δεν εφαρμόζεται», δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

«Η Γερμανία υπάρχει ως συνέταιρος στο πλευρό της Ελλάδας, πρέπει όμως τώρα και η Ελλάδα να ανταποκριθεί. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εδραιώσει μια νέα επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στην Ελλάδα σε τομείς όπως τις μεταφορές και την πληροφορική. Η χώρα μπορεί όμως και περισσότερα».

Ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κάλεσε και πάλι τους Έλληνες του εξωτερικού να «βοηθήσουν την Ελλάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ