Στις 23 Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επιλέξουν ποια Ευρώπη θέλουν και αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτό που θέλουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν αυτή έγινε χθες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει την άνοιξη για το λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον καθορισμό των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την επταετία μετά το 2020, οπότε και τελειώνει το σημερινό πακέτο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ενώπιον των ευθυνών τους, γιατί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2019, θα δημιουργήσει μια τρύπα στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ή περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία του επόμενου ΠΔΠ.

Brexit και ασφάλεια αυξάνουν το κόστος

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν μόνιμες ευρωπαϊκές πολιτικές για τη φύλαξη των συνόρων, τη στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την κοινή άμυνα. Όλα αυτά έχουν, όμως, μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό, μάλιστα όπως επισημαίνει η Κομισιόν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων μπορεί να στοιχίσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος επταετίας.

Συνεπώς από τη μια το Brexit και από την άλλη οι νέες πολιτικές σε σχέση με την ασφάλεια καθιστούν σύμφωνα με την Κομισιόν επιτακτική την ανάγκη αύξησης της συνεισφοράς των κρατών μελών στους ιδίους πόρους της ΕΕ. Διαφορετικά θα πρέπει να περικοπούν δραματικά οι κοινοτικές δαπάνες για τους αγρότες και την πολιτική συνοχής, που έχει στόχο τη στήριξη των φτωχότερων κρατών μελών.

Μια δραστική μείωση των δαπανών στη γεωργία και την πολιτική συνοχής θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, δεδομένου ότι σε ετήσια βάση έχει καθαρό όφελος από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι το τρίτο ψηλότερο στην ΕΕ μετά την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Νίκος Μπέλλος, Βρύξελλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ