Κρίτων Αρσένης:
Οι μεταρρυθμίσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
πρέπει να ξεκινήσουν από το εσωτερικό της.

Στρασβούργο, 17 Φεβρουαρίου 2011. Την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η ενεργειακή στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας και να υπάρξει περιβαλλοντική μεταρρύθμιση στο εσωτερικό της, τόνισε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης παρουσία του ευρωπαίου Επιτρόπου Ανάπτυξης Αντρίς Πίμπαλγκς κατά τη συζήτηση για την ενεργειακή στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει βιώσιμη στρατηγική.

Σε έναν κόσμο με πεπερασμένους φυσικούς πόρους προωθεί τις χωρίς όρια ανάπτυξη. Είναι σκανδαλώδες το ότι δεν υπολογίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων που χρηματοδοτεί, καθώς έχει αυξήσει κατά 430% τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων και ευνοεί μη βιώσιμα έργα μεγάλης κλίμακας, όπως τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Επιπλέον, εξετάζει την έναρξη χρηματοδότησης φυτειών για την παραγωγή φοινικέλαιου επιδοτώντας έτσι την αποψίλωση των τροπικών δασών των αναπτυσσόμενων χωρών τα οποία απορροφούν περίπου 20% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες άνθρακα του πλανήτη. Τέλος, ο Κρίτων Αρσένης έθεσε το ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων των ιθαγενών τονίζοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν εφαρμόζει την αρχή του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η ελεύθερη, πρότερη και μετά από επαρκή πληροφόρηση συναίνεση των αυτοχθόνων πληθυσμών είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση έργων που γίνονται στους τόπους τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει, στο πλαίσιο της αποστολής της για τη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, νέα ενεργειακή στρατηγική η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο 2011.

Ο Κρίτων Αρσένης έκλεισε την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνοντας ότι: “Ελπίζω πραγματικά αυτή η έκθεση να στείλει ένα δυνατό μήνυμα για τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα στο εσωτερικό της.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ