Η παραίτηση του Σαντίκ Τζαβίντ λίγο πριν τη ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης έχει βαθύτερες πολιτικές αιτίες, οι οποίες εστιάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης – συγκεκριμένα στο γραφείο του πρωθυπουργού.Επί της ουσίας η παραίτηση ήταν η μόνη διέξοδος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Σαντίκ Τζαβίντ. Η Ντάουνινγκ Στρίτ του έθεσε το δίλημμα ή να παραμείνει στη θέση του δίχως το επιλεγμένο από τον ίδιο επιτελείο συμβούλων ή να αποχωρήσει. Η έμμεση πλην σαφής απομάκρυνση του οφείλεται στην επιλογή του Σαντικ Τζαβίντ να ανακοινώσει θέσεις αντίθετες με αυτές της κυβέρνησης.

Με δημόσια παρέμβαση του, ο πρώην υπουργός απέρριψε την πολιτική ευθυγράμμισης ανάμεσα σε Βρετανία υρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με νόμους και οδηγίες που αφορούν μια σειρά θεμάτων, όπως το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα. Σε δεύτερη παρέμβασή του απέρριπτε την κατάργηση της λιτότητας, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με μεγάλες επενδύσεις στη Βόρεια Αγγλία και την φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δηλαδή τρεις βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Η απομάκρυνση του Σαντίκ Τζαβίντ εντείνει τις φήμες που φέρουν τον Μπόρις Τζόνσον σταδιακά να μετριάζει την σκληρή διαπραγματευτική στάση όσον αφορά την μελλοντική εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες. Η ραγδαία άνοδος της στερλίνας, είναι ακόμα μία ένδειξη για το πως ερμηνεύουν οι αγορές την παραίτηση. Επίσης η επιλογή του αντικαταστάτη του κ. Τζαβίντ, Ρίσι Σουνάκ, ενός νέου και άπειρου πολιτικού, δείχνει ξεκάθαρα πως ο πρωθυπουργός και ο βασικός σύμβουλός του, Ντομινίκ Κάμμινκς, επιχειρούν να αποδυναμώσουν το υπουργείο Οικονομικών, τον έτερο ισχυρό πόλο της κυβέρνησης – κάτι που φαίνεται να πετυχαίνουν…

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ