Παραμένοντας πιστή στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, η κινεζική κυβέρνηση επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο Πεκίνο. Υπό πίεση η κινεζική οικονομία.Στην πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων κλείνουν 40 σταθμοί μετρό και αναστέλλονται 158 δρομολόγια λεωφορείων. Καθημερινά καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα, ωστόσο οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν ένα καθολικό λοκντάουν όπως στη Σαγκάη.

Η Πανγκ Ζινγκχούο, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων Πεκίνου, δηλώνει σχετικά στην κινεζική τηλεόραση: «Υπάρχουν ακόμα ορισμένες άγνωστες πηγές σποραδικών λοιμώξεων COVID-19 σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν τα τεστ κορωνοϊού στις συνοικίες για να αποτραπεί η διασπορά».

Προληπτικά οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν το κλείσιμο για μια εβδομάδα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και δευτεροβάθμιων επαγγελματικών σχολείων. Ο Λι Γι, εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Πεκίνου: «Διακόπτονται τα δια ζώσης μαθήματα από τις 5 μέχρι και τις 11 Μαΐου. Το πότε θα επαναλειτουργήσουν νηπιαγωγεία και σχολεία θα αποφασιστεί μετά από προσεκτική αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης».

Ανάπτυξη στο 4,3% προβλέπει ο Fitch

Εν τω μεταξύ στη Σαγκάη δεν υπάρχει προς το παρόν προοπτική άρσης του λοκντάουν. Πάνω από ένα μήνα, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης των 25 εκατομμυρίων βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αχτίδα φωτός η απόφαση των αρχών να επιτρέψουν σε ένα μόνο μέλος ανά νοικοκυριό να βγαίνει για ένα μικρό περίπατο ή σύντομα ψώνια σε σουπερμάρκετ για τα απολύτως απαραίτητα.

Τα δρακόντεια μέτρα των αρχών φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλές εταιρίες, πλήττουν σημαντικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θέτουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές της Fitch αναπροσάρμοσαν προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022 σε 4,3% από 4,8%, ποσοστό χαμηλότερο από τον επίσημο κινεζικό στόχο του 5,5%. Επιπλέον, στο λιμάνι της Σαγκάης, 344 πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα, μια αύξηση 34% σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Ενδεικτικό είναι ότι η αποστολή προϊόντων από την Κίνα στις ΗΠΑ διαρκεί πλέον 74 μέρες περισσότερο από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (EBU, Reuters)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ