Θα πέσει θύμα το Ολυμπιακό Πνεύμα στην Κίνα μετά την εξαγγελλία ΗΠΑ και Αυστραλίας ότι δεν θα εκπροσώπηθούν πολιτικά; Τι θα κάνει η ΕΕ; Ποια στάση θα κρατήσει ο Όλαφ Σολτς;Σε θέατρο πολιτικών εντάσεων μετατρέπονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο πριν καλά-καλά ξεκινήσουν. Μετά τις ΗΠΑ τώρα και η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι κι αυτή δεν πρόκειται να αποστείλει εκπροσώπους από την πολιτική και τη διπλωματία για να εκπροσωπήσουν τη χώρα.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος εκτός από το επιχείρημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή Σινζιάνγκ, επικαλέστηκε και διμερείς λόγους.

Οργή Κίνας

«Η Αυστραλία είναι ένα μεγάλο αθλητικό έθνος και διαχωρίζω το ζήτημα του αθλητισμού από τα άλλα πολιτικά ζητήματα» τόνισε ο Μόρισον. «Είναι ζητήματα μεταξύ δύο κυβερνήσεων και θα ήθελα να τα δω να επιλύονται, αλλά δεν επιλύονται. Η Αυστραλία δεν θα υποχωρήσει από την ισχυρή θέση που έχουμε, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Αυστραλίας. Και σύμφωνα με αυτήν τη θέση προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν θα στείλουμε Αυστραλούς αξιωματούχους σε αυτούς τους αγώνες».

Στις ΗΠΑ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκι σημείωσε μάλιστα ότι η αμερικανική ολυμπιακή και παραολυμπιακή ομάδα, η οποία θα συμμετάσχει, «έχει όλη την υποστήριξή μας, θα είμαστε κοντά της 100% και θα την ενθαρρύνουμε από εδώ».

Το λεγόμενο διπλωματικό μποϋκοτάζ προκάλεσε την οργή των Κινέζων. Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιγιάν κατήγγειλε την αμερικανική στάση και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ παραβιάζει σοβαρά την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας του αθλητισμού που περιλαμβάνεται στην Ολυμπιακή Χάρτα, και αντιβαίνει το ολυμπιακό σύνθημα του ‘είμαστε μαζί’. Μια τέτοια πράξη είναι εναντίον αθλητών και φιλάθλων σε όλον τον κόσμο. Η Κίνα είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με αυτό και σθεναρά αντίθετη με ό,τι είπε η αμερικανική πλευρά. Έχουμε ζητήσει επίσημες εξηγήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και θα λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα».

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του ο Όλαφ Σολτς

Μάλιστα εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στα ΗΕ έκανε λόγο για «πολιτική φάρσα» που θυμίζει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου». Ποια στάση θα τηρήσουν άλλες χώρες; Η Ρωσία, όπως αναμενόταν, δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι οι υποθέσεις που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να μένουν μακριά από την πολιτική. Η Γαλλία από την πλευρά της είπε ότι θα συντονιστεί με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πάρει αποφάσεις. Και η Γερμανία; Ο Όλαφ Σολτς, που ορκίζεται σήμερα νέος καγκελάριος της Γερμανίας, άφησε το θέμα ανοιχτό. Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου με τους επικεφαλής των δύο άλλων κομματικών εταίρων του απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «μποϊκοτάζ». Αρκέστηκε να πει ότι η νέα κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα με πολλή προσοχή μαζί και με άλλους εταίρους στην Ευρώπη και τον κόσμο.

«Πολλές χώρες, με τις οποίες η Γερμανία συνεργάζεται, έχουν μορφές διακυβέρνησης εντελώς διαφορετικές από αυτές που εμείς θεωρούμε σωστό, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις διαφορές και να τα πηγαίνουμε καλά στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. Μια πολύ διπλωματική διατύπωση που δείχνει ότι η Γερμανία υπό τον Σολτς δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ. Τουλάχιστον όχι τώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν πρόκειται να πάει, αλλά είναι απόφαση που είχε πάρει πολύ πριν.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ APTN/ afp/ dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ