Με 494 ψήφους υπέρ και 122 κατά η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και την αποχώρηση από την ΕΕ.Το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε τελικά με ισχυρή πλειοψηφία αφού κατάφερε να αποσπάσει τις θετικές ψήφους όχι μόνον των συντηρητικών αλλά και άλλων βουλευτών. Πώς έγινε όμως αυτό, τη στιγμή που οι περισσότεροι βουλευτές είναι, ως γνωστόν, κατά του Brexit, ρωτήθηκε ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας Άντονι Γκλις σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk;

«Το ό,τι η κυρία Μέι κέρδισε με τόσο μεγάλη πλειοψηφία, οφείλεται και στην υπόσχεσή της, ότι 6 μήνες πριν το πραγματικό Brexit, θα καλέσει τη Βουλή να αποφασίσει εκ νέου. Επρόκειτο λοιπόν για εξουσιοδοτικό νόμο, αλλά όχι 100%. Ο γάμος έχει τελειώσει, έχει τελειώσει εδώ και χρόνια, και τώρα πρέπει να επιχειρηθεί να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν, όπως θέλει άλλωστε και η ίδια η κυρία Μέι. Διότι (…) αν δει και ακούσει κανείς προσεκτικά τι έχει πει και τι έχει γράψει η κυρία Μέι, θα διαπιστώσει ότι θέλει το Brexit διότι πιστεύει ότι η λαϊκή βούληση το επιβάλει, ωστόσο η ίδια θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα».

Για το ρόλο της Γερμανίας

Το γεγονός ότι και πολλοί βουλευτές επικαλούνται στο μεταξύ το επιχείρημα της λαϊκής βούλησης για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές και τις αποφάσεις τους, επικρίνεται στο μεταξύ από πολλούς αναλυτές.

«Δεν έχουμε άμεση δημοκρατία, αλλά μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ευθύνης. Ξαφνικά όμως οι βουλευτές επικαλούνται αποκλειστικά το δημοψήφισμα και τη λαϊκή βούληση. Δεν μπορείς να το αλλάξεις αυτό. Το σημαντικότερο τώρα είναι να υπάρξει ένα γρήγορο και ουσιαστικό διαζύγιο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό η Γερμανία και η ΕΕ των 27 να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα υπέρ της ευρωπαϊκής συνεργασίας και της κοινής αγοράς. Αυτό είναι το σημαντικότερο».

Ο Άντονι Γκλις αποδίδει μάλιστα τεράστια σημασία στο ρόλο της Γερμανίας αφού η προσφυγική της πολιτική ήταν κατά τον ίδιο ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Τα επόμενα δυο χρόνια πάντως, όπως εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας, θα είναι μια περίοδος αβεβαιότητας για τους βρετανούς πολίτες:

«Μην παρασύρεστε από μας. Η λαϊκή βούληση, ο κόσμος ήταν υπέρ του Brexit. Αυτό είναι σαφές. Αυτό που εννοούσαν όμως δεν είναι σαφές. Σίγουρα δεν ψήφισαν υπέρ του να γίνουν φτωχότεροι. Σίγουρα δεν ψήφισαν πράγματα τα οποία τους σερβίρονται τώρα».

DLF / Κώστας Συμεωνίδης