Στροφή της νέας ιταλικής κυβέρνησης, που φαίνεται να ανοίγει τα λιμάνια για όσους περισυλέγγονται στη Μεσόγειο. Η Γερμανία δηλώνει διατεθειμένη να υποδεχθεί τον 1 στους 4 από τους διασωθέντες.Η Ιταλία έδωσε επίσημη άδεια στο πλοίο Ocean Viking της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» να ελλιμενιστεί στη νήσο Λαμπεντούζα. Το πλοίο μεταφέρει 82 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών. Την Παρασκευή μία γυναίκα που κυοφορούσε και η οποία επέβαινε στο πλοίο μεταφέρθηκε επειγόντως με ελικόπτερο στην Μάλτα, όπου και γέννησε.

Οριστικοποιείται, δηλαδή, η στροφή της Ιταλίας στο μεταναστευτικό, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και την αντικατάσταση του Ματέο Σαλβίνι από τη νυν υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε. O Ματέο Σαλβίνι, βέβαια, θεωρεί ότι «πρόκειται για πράξη αλλοφροσύνης» και ότι «η Ιταλία παραδίδεται». Αλλά ο κεντροαριστερός υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, απαντά ότι «η προπαγάνδα του Σαλβίνι σε βάρος των απελπισμένων της θάλασσας έχει τελειώσει».

Τριμερής συμφωνία για το προσφυγικό;

Ικανοποίηση, παράλληλα, αφήνουν να διαρρεύσει συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε μετά την τελευταία γερμανική πρόταση για το μεταναστευτικό: να μεταφέρεται στη Γερμανία το 25% των μεταναστών που φτάνουν σε ιταλικά λιμάνια. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης της Ρώμης, αλλά ο Κόντε αισιοδοξεί ότι η επίσημη συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μπορεί να οριστικοποιηθεί στις 23 του μήνα, όταν θα συναντηθούν στην Μάλτα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Γαλλία φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση καλής θέλησης, με εκείνη της Γερμανίας. Οι λεπτομέρειες, πάντως, θα συζητηθούν ήδη την επόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο, κατά την επίσκεψη της ιταλίδας υπουργού εσωτερικών Λαμορτζέζε.

Η νέα κυβέρνηση της Ρώμης θα αλλάξει τους σκληρούς νόμους που είχε επιβάλει ο Ματέο Σαλβίνι για το προσφυγικό. Αλλά σε αντάλλαγμα ο Τζουζέπε Κόντε έχει ζητήσει να ξεπερασθεί η μόνιμη φάση εκτάκτου ανάγκης και να φτάσουμε «σε μια ουσιαστική κατανομή των βαρών» μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. «Το όλο κλίμα είναι πράγματι διαφορετικό, και όπως φαίνεται, η ευρωπαϊκή συνεργασία, στο κρίσιμο αυτό θέμα, αρχίζει επιτέλους να αποδίδει», γράφουν οι ιταλοί αναλυτές.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ