Λίγο μετά το Ράμσταϊν ο νέος Γερμανός υπ. Άμυνας συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Προσεκτικές αλλά σαφείς ανακοινώσεις για τα Leopard. Η Βαρσοβία ζήτησε ήδη σχετική άδεια.Μήνυμα αρραγούς ενότητας, σύμπλευσης και συντονισμού εντός του ΝΑΤΟ απέναντι στον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Πούτιν», ο οποίος όπως όλα δείχνουν «ετοιμάζει νέες επιθέσεις στην Ουκρανία», έστειλαν το πρωί από τη γερμανική πρωτεύουσα ο νέος υπ. Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Λίγες μέρες μετά τη Διάσκεψη του Ράμσταϊν οι εξελίξεις στο πεδίο της επίσπευσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία είναι διαρκείς,με βασικό σημείο άσκησης πίεσης αλλά και διαφωνιών να παραμένει η αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων τύπου Leopard στην Ουκρανία.

Μέσα στο πρωί, αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Πιστόριους-Στόλντενμπεργκ, η Πολωνία, όπως έκανε γνωστό ο υπ. Άμυνας Μάριους Μπαζάκ, απέστειλε μάλιστα επίσημο αίτημα προς τη Γερμανία ζητώντας άδεια για την αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Πιστόριους: Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο

Δεν είναι σωστό τη δεδομένη κρίσιμη συγκυρία να στέλνεται το μήνυμα ότι η Γερμανία μπλοκάρει τον δρόμο για περαιτέρω στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, ούτε ότι η Γερμανία είναι «απομονωμένη», τόνισε ο Μπόρις Πιστόριους, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την πρόθεση της Γερμανίας να δώσει πράσινο φως στους συμμάχους για την έναρξη της εκπαίδευσης σε βαρέα άρματα μάχης τύπου Leopard.

Αν και όταν ληφθεί απόφαση από νατοϊκούς εταίρους για αποστολή Leopard «η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο» ανέφερε, σηματοδοτώντας έτσι μια αλλαγή στη σκληρή μέχρι πρότινος άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Μπόρις Πιστόριους εκτιμά μάλιστα ότι η όποια απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία «αναμένεται σύντομα», όπως σύντομα επίσης θα ολοκληρωθεί και η απογραφή των Leopard.

Ο νέος υπ. Άμυνας της Γερμανίας υπογράμμισε ότι κρίσιμη είναι ειδικότερα η απογραφή των αποθεμάτων της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας καθώς και ο έλεγχος συμβατότητάς τους με τα λοιπά ουκρανικά συστήματα. «Εάν ληφθεί θετική απόφαση, τότε θα είμαστε σε θέση να δράσουμε γρήγορα» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας το βασικό «δόγμα» ότι το «ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει εμπόλεμο μέρος».

Στόλτενμπεργκ: Επί του πεδίου πρέπει να νικηθεί ο Πούτιν

Την ανάγκη «ταχείας παράδοσης βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. «Σε αυτή την κρίσιμη καμπή του πολέμου πρέπει να στείλουμε στην Ουκρανία βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα. Και πρέπει να το πράξουμε πιο γρήγορα» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για το ΝΑΤΟ «μια διαρκής ειρήνη είναι εφικτή μόνο εάν καταστήσουμε σαφές στον Πούτιν ότι δεν θα κερδίσει στο πεδίο των μαχών. Η Ουκρανία δεν πρέπει απλώς να επιβιώσει αλλά να κερδίσει, να ανακαταλάβει εδάφη και να υπάρξει στην Ευρώπη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Ως προς την ενδεχόμενη αποστολή Leopard o ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή της Γερμανίας στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Στρακ-Τσίμερμαν: Απίθανη η παράδοση πολεμικών αεροσκαφών

Την ίδια ώρα στη Γερμανία η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, γνωστή υπέρμαχος της αποστολής Leopard στην Ουκρανία ασκώντας έντονη κριτική για τη διστακτικότητα της καγκελαρίας, δείχνει να στηρίζει τις επιλογές του νέου υπουργού Άμυνας, δηλώνοντας αισιόδοξη για θετικά αποτελέσματα ως προς την αποστολή βαρέων αρμάτων στην Ουκρανία. Για την ίδια ο ιδανικός συνδυασμός για την Ουκρανία θα ήταν: ελαφρού τύπου Marder και βαρέα τεθωρακισμένα Leopard, αμφότερα γερμανικής κατασκευής.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας αποκλείει ωστόσο μια μελλοντική αποστολή πολεμικών αεροσκαφών. «Θα δημιουργούσε υπεροχή στον αέρα και αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Το θεωρώ απίθανο για εμάς» ανέφερε στο Μorgenmagazin του δικύου ZDF.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ