Νέα Πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική ( Minimal Invasive Septoplasty).

Τι είναι το ρινικό διάφραγμαriniko1

Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί έναν από τους βασικούς ανατομικούς σχηματισμούς της μύτης. Πρόκειται για μία οστεοχόνδρινη δομή που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στις δύο ρινικές θαλάμες, διαμέσου των οποίων ο αέρας εισέρχεται στη μύτη, εφυγραίνεται, θερμαίνεται, καθαρίζεται από ξένα σωματίδια και μέσω της υπόλοιπης αναπνευστικής οδού καταλήγει στους πνεύμονες.

Η αιτιολογία του σκολιωτικού (στραβού) ρινικού διαφράγματος, στις περισσότερες περιπτώσεις, ενδέχεται να είναι ο παράγοντας της κληρονομικότητας. Αρκετά όμως συχνή είναι η μετατραυματική σκολίωση (από κακώσεις της μύτης κατά τον τοκετό, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή).

Τα προβλήματα που δημιουργεί το σκολιωτικό διάφραγμα

Οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο αιτιώμενοι δυσχέρεια ρινικής αναπνοής μονόπλευρα ή και αμφοτερόπλευρα, συχνούς πονοκεφάλους, υποτροπιάζοντα επεισόδια παραρρινοκολπίτιδας και επίμονες ρινίτιδες. Τα συμπτώματά τους χρονολογούνται από καιρό και επιδεινώνονται ακόμα και με ένα κοινό κρυολόγημα. Οι ασθενείς αυτοί, χρησιμοποιούν και τη στοματική αναπνοή, με αποτέλεσμα:

– Να κουράζονται πιο εύκολα, ιδίως κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή έντονης εργασίας.
– Να κοιμούνται με το στόμα ανοικτό και να εμφανίζουν αρκετά συχνά ροχαλητό.
– Να παραπονιούνται για αίσθημα ξηρότητας στο στόμα κατά την πρωινή έγερση.
– Να παραπονιούνται για ένα μόνιμο κα ενοχλητικό ερεθισμό του φάρυγγά τους με συνοδό βήχα.

Η πιο σοβαρή όμως συνέπεια της χρόνιας στοματικής αναπνοής είναι η καθημερινή και σταδιακή επιβάρυνση της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων.

Διάγνωση – Επέμβαση

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται βάσει του ιστορικού του ασθενούς αλλά και του οικογενειακού ιστορικού και με τις μεθόδους της πρόσθιας ρινοσκόπησης, της ενδοσκόπησης και της ρινομανομετρίας.

Επέμβαση – Νέα Πρωτοποριακή τεχνική

Η πλαστική ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται μετά το 16ο-17ο έτος της ηλικίας του ασθενούς, όπου ο σκελετός της μύτης έχει πλέον σχηματισθεί πλήρως. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση λαρυγγικής μάσκας (πιο ήπια αναισθησία). Στη Λάρισα πραγματοποιείται από το 2008 μία πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική που έχει ελαχιστοποιήσει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών. Η διάρκεια της κυμαίνεται μεταξύ των 15-20 λεπτών. Μετά το τέλος της χειρουργικής επέμβασης δεν τοποθετείται πλέον ενδορρινικός πωματισμός (γάζες) όπως παλιότερα, άρα ο ασθενής αντιλαμβάνεται άμεσα την διαφορά στην αναπνοή του από τη μύτη. Δεν αλλοιώνεται ούτε αλλάζει το σχήμα της μύτης, δεν υπάρχουν οιδήματα (πρήξιμο) και εγχυμώσεις (μελανιές). Η όλη διαδικασία είναι πλέον εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική μετά από 4 ώρες (ODC-Operation Day Care) και την επόμενη ημέρα επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Πετρόπουλος Στ. Ιωάννης M.D, FEAFPRS

Χειρουργός Ωτοριν/λόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δντης ΩΡΛ Κλινικής 404 Γ.Σ.Ν.Λ.

Επιστημονικός συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Website: www.petropoulosmd.gr

e-mail: johnpetr@hotmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ