Ο Νικολά Μπε, αντιπρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες και ζητά να επιβληθούν και από την ΕΕ προστατευτικοί δασμοί.Στη Γερμανία το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναλαμβάνει πλέον ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα Βουλή, στην Αυστρία οι ακροδεξιοί του Κόμματος της Ελευθερίας συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού και στην Ιταλία το κόμμα των Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές πρώτο σε ψήφους κόμμα. Τα αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά θεριεύουν στην ΕΕ, όπως καταγράφεται στις εκλογές ανά την γηραιά ήπειρο. Στη Γαλλία αντίθετα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που βρίσκεται σε κρίση, θα επιχειρήσει στο κομματικό συνέδριο που αρχίζει στην πόλη Λιλ το δύσκολο έργο της ανανέωσης, θα προσπαθήσει να ανοιχτεί περισσότερο στον κόσμο και να ξαναδεί τις θέσεις του σε σχέση με την ΕΕ.

Επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών

Σε αυτή τη διαδικασία ο Νικολά Μπε, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και ευρωβουλευτής, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, ζητά επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να προκύψει ένα λιγότερο δεσμευτικό πλαίσιο από το σημερινό. «Δεν επιθυμούμε μια πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νομοθετικές πρωτοβουλίες, να βγάζει οδηγίες και να τις ελέγχει» υποστηρίζει. «Θέλουμε μια Ευρώπη οργανωμένη στη βάση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, όπου να γίνεται σεβαστή η ελεύθερη εκλογική βούληση των λαών και εθνών. Δεν θέλουμε ένα μονομερές Frexit, δεν θέλουμε να βγει η Γαλλία με τρόπο βίαιο από την ΕΕ. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να τελειώνουμε με ένα σύστημα, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει για λογαριασμό των λαών χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει».

Και προς επίρρωση των λεγομένων του ο Νικολά Μπε φέρνει ως παράδειγμα τον Ούγγρο πρωθυπουργό αλλά και την πολωνική κυβέρνηση, οι οποίοι προστατεύουν τα σύνορά τους και αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες όπως θέλει να τους επιβάλλει η ΕΕ. Στο ερώτημα για το ευρώ ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου επιμένει ότι το κόμμα του δεν άλλαξε θέση.

«Να βάλουμε προστατευτικούς δασμούς»

«Το πρόβλημα είναι ότι το ευρώ υπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας σε βάρος των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης. Βλέπουμε ότι η βιωσιμότητα αυτής της ευρωζώνης τίθεται εν αμφιβόλω. Θέλουμε ένα νόμισμα, που να είναι εργαλείο της οικονομίας. Το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου ανέρχεται στα 60 δις ευρώ, επειδή το ευρώ είναι υπερτιμημένο και δεν ανταποκρίνεται στη γαλλική οικονομία αλλά στη γερμανική».

Ο γάλλος πολιτικός επικρίνει και την εμπορική στρατηγική της ΕΕ λέγοντας ότι πρόκειται για τον μοναδικό οικονομικό χώρο που είναι ανοιχτός, σε αντίθεση με όλους τους άλλους, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία που προστατεύουν τις οικονομίες τους. «Πρέπει να εμποδίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό», λέει ο Νικολά Μπε. «Πρέπει κι εμείς να επιβάλουμε προστατευτικούς δασμούς, εφόσον είναι αναγκαίο, ειδάλλως θα δούμε να πεθαίνουν ολόκληρα τμήματα της οικονομίας μας, θα πρέπει να αναπτύξουμε οικονομικό πατριωτισμό κι αυτό επιβάλει επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών» επιμένει.

DLF/ Κρίστοφ Χάινεμαν/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ