Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στους γερμανικούς σιδηροδρόμους το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων, οι επιθέσεις έχουν πολιτικά κίνητρα.Για τη δολιοφθορά στους γερμανικούς σιδηροδρόμους το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κρατική ασφάλεια στο Μπόχουμ κάνει την υπόθεση ότι πρόκειται για «μία πράξη με πολιτικά κίνητρα». Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει συσταθεί μία μεγάλη ερευνητική ομάδα, η οποία εργάζεται με στόχο να διευκρινίσει άμεσα το τι ακριβώς συνέβη.

Η Κρατική Προστασία στο Μπόχουμ έχει ξεκινήσει έρευνες στην πόλη Χέρνε, στην κοιλάδα του Ρουρ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Δεδομένου όμως ότι και στο Βερολίνο σημειώθηκαν δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι ερευνητές από την περιοχή του Ρουρ βρίσκονται σε στενή επαφή με τους συναδέλφους τους από το Γραφείο Κρατικής Εγκληματολογικής Αστυνομίας στην πρωτεύουσα. Εκεί διεξάγει έρευνες και η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας.

Το πρωί του Σαββάτου καλώδια απαραίτητα για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού συστήματος ραδιοεπικοινωνίας των τρένων υπέστησαν ζημιές στο Βερολίνο και στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί για περίπου τρεις ώρες η κυκλοφορία των τρένων σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Γερμανίας. Αμέτρητοι επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών, Φόλκερ Βίσινγκ, και εκπρόσωποι της Deutsche Bahn έκαναν αμέσως λόγο για σαμποτάζ.

Δολιοφθορά “εκ των έσω”;

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa), η βλάβη στα καλώδια σημειώθηκε στην περιοχή που βρίσκεται ο σταθμός της πόλης Χέρνε. Ακριβείς πληροφορίες ωστόσο δεν δόθηκαν από την αστυνομία. «Ούτως ή άλλως οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί», δήλωσε εκπρόσωπός της. Σύμφωνα με ισχυρισμούς σε κύκλους της Ασφάλειας, καταστράφηκαν σκόπιμα καλώδια οπτικών ινών. Ως αποτέλεσμα, απέτυχε και η ενεργοποίηση του εφεδρικού συστήματος. Η υπόθεση παραμένει πολύπλοκη και ασαφής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έκαναν εργαζόμενοι στον τομέα της ασφάλειας, η ενέργεια αυτή προϋποθέτει καλές τεχνικές γνώσεις εκ των έσω. Το γεγονός ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί καμία επιστολή ανάληψης ευθύνης, συνηγορεί κατά οποιασδήποτε δράσης από τον αριστερό χώρο εξτρεμιστών, στους οποίους στο παρελθόν έχει αποδοθεί ευθύνη για επιθέσεις σε σιδηροδρόμους.

Η εφημερίδα Bild ανέφερε την Κυριακή ότι σε έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA) θεωρεί επίσης πιθανό ενδεχόμενο το σαμποτάζ με συμμετοχή κρατικών παραγόντων. Ωστόσο, η BKA και το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών δεν προέβησαν σε σχολιασμό της εν λόγω έκθεσης, όταν αυτό τους ζητήθηκε. Ο επιστήμονας σε θέματα ασφαλείας Πέτερ Νόιμαν θεωρεί επίσης πιθανή μια επίθεση από τη Ρωσία, «στης οποίας τα ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνεται και το να προκληθεί πανικός στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι μπορεί η καθημερινή ζωή να παραλύσει εντελώς». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις: «Προς το παρόν όλα αυτά είναι θεωρίες».

Deutsche Bahn: “Άψογη” η αποκατάσταση της ζημιάς

Από την πλευρά της η Deutsche Bahn θεωρεί πως τουλάχιστον τα σχέδια έκτακτης ανάγκης «λειτούργησαν άψογα»: «Οι ομάδες μας αποκατέστησαν τη ραδιοεπικοινωνία μόλις τρεις ώρες μετά τη διακοπή», δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο Μάικλ Πέτερσον, από το συμβούλιο υπεραστικών μεταφορών. Ωστόσο, οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές σε ό,τι αφορά καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) εξετάζεται τώρα το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην ομοσπονδιακή αστυνομία, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των συνόρων και τρων κρίσιμων υποδομών. «Ο κίνδυνος απειλής είναι μεγάλος, οι πράξεις δολιοφθοράς στις υποδομές μας το έκαναν ξεκάθαρο για ακόμη μία φορά» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ντιρκ Βίζε στην εφημερίδα Rheinische Post. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία «οι Αρχές να διαθέτουν την απαραίτητη δύναμη. Συγκεκριμένα, πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα ο εκσυγχρονισμός του νόμου για την ομοσπονδιακή αστυνομία στη γερμανική Βουλή». Η τελευταία μεταρρύθμιση χρονολογείται το 1994, δήλωσε, επισημαίνοντας πως από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα.

Ματίας Άρνολντ, dpa

Eπιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ