Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Η ελιά – ένα θείο δώρο”

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 7 μ.μ. έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας “Η ελιά – ένα θείο δώρο” του καβαλιώτη φωτογράφου και δημοσιογράφου Αβραάμ (Μάκη) Λιόλιου, που έγινε σε συνεργασία με το γραφείο δημοσίων σχέσεων της πόλης της Νυρεμβέργης, της καλλιτεχνικής στέγης (Kulturdach) του Nachbarschaftshaus Gostenhof, της “Δημωφέλειας” Καβάλας και του συλλόγου αδελφοποίησης Νυρεμβέργης – Καβάλας “Φίλος” Α.Σ.

Παρά τις πάμπολλες εκδηλώσεις που γίνωνταν το 1ο Σαββατοκύριακο της διαπολιτισμικής εβδομάδας και τον ακατάλληλο κρύο και βροχερό καιρό, αρκετά μέλη, φίλοι και απλοί επισκέπτες έδωσαν το παρών. Την εκδήλωση προλόγισε ο υπέυθυνος της καλλιτεχνικής στέγης κος. Manfred Sternberg, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου διάβασε ο δημοτικός σύμβουλος της SPD κος. Θόδωρος Αγαθαγγελίδης, που εκπροσώπησε τον κο. δήμαρχο, ακολούθως χαιρέτισε τους παρόντες ο κος. Λιόλιος με την βοήθεια της κας Μακατσώρη και τέλος ο κος. Ξώγνος αφού χαιρέτισε με την σειρά του τους παρισταμένους προσέφερε δώρα στον κο. Λιόλιο, την σύζυγό του, τον κο. Sternberg την κα. Kreisl που συνέβαλαν στην επιτυχία της έκθεσης φωτογραφίας.

Την εκδήλωση τίμησαν ο πρωτοπρεσβύτερος της ενορίας μας κος. Αλέξανδρος Τζατζάνης με την σύζυγό του, η τέως διευθύντρια του Άμισθου Ελληνικού Προξενείου και δημοτική σύμβουλος με την CSU κα. Αλίκη Αλέσικ, ο προκάτοχός της διευθυντής του Προξενείου μας κος. Βύρων Ζαχαρής με την σύζυγό του, ο τέως αρχηγός της δημοτικής παράταξης της CSU κος. Franz Gebhardt, πολλοί πρόεδροι εθνικοτοπικών συλλόγων και αρκετοί Έλληνες και Γερμανοί συμπολίτες. σε όλους προσφέρθηκε ελληνικό κρασί και τα πατροπαράδοτα Brezen (κουλουράκια). Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει ώς την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010.

Ημέρες των Γκαλερί του Γκόστενχοφ
Go.Ga.Ta (Gostenhofer Galerie Tage)

Έτσι τιτλοφορείται η προσπάθεια των Γκαλερί του Γκόστενχοφ που άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2010.

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια 12 Γκαλερί να παρουσιάσουν έναι ενδιαφέρον καλλιτεχνικό καλειδοσκόπιο για το πλατύ κοινό. το κοινό είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί όλες τις γκαλερί χωρίς εισητήριο να δεί ιδίοις όμμασι τα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, αναζητήσεις και δρώμενα σ’ αυτό το τμήμα της πόλης και να συζητήσει με τους δημιουργούς. σε περίπτωση μαζικών επικέψεων π.χ. συλλόγων, Γυμνασίων κλπ. υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς των μέσω Shuttle-Bus, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα ξενάγησης.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα του Go.Ga.Ta συμπεριελαμβανόταν και η έκθεση φωτογραφίας “Η ελιά – ένα θείο δώρο”, πάνω από 60 επισκέπτες βρέθηκαν μ’ αυτό τον τρόπο στην “στέγη της τέχνης” πάρέμειναν αρκετά θαύμασαν τις φωτογραφίες, ήπιαν το ελληνικό κρασί και ζήτησαν να αγοράσουν ελληνικό λάδι!!!

Ενώ η Go.Ga.Ta σύμφωνα με το ωράριο ήταν από 2 έως 6 μ.μ. οι επισκέπτες παρέμειναν στην έκθεση για την ελιά μέχρι και τις 7.30 μ.μ. όταν και έκλεισε υποχρεωτικά η καλλιτεχνική στέγη (Kulturdach).

Καυτερές Εβδομάδες στην Φρανκωνία

Προσπαθώντας να τονώσουν τον εσωτερικό τουρισμό, επειδή το καλοκαίρι ήταν δροσερό και βροχερό, διοργανώνεται στην περιοχή της φρανκωνικής Ελβετίας, βορειοανατολικά της Νυρεμβέργης και ονομάζεται έτσι λόγω της ορεινής μορφολογίας της, τον Οκτώβριο η γιορτή των καυτερών εβδομάδων. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για την παραγωγή εξαιρετικού ραπανιού ή χράνου και την εποχή αυτή που είναι η συγκομιδή οι παραγωγή σε συννενόηση με το γραφείο τουρισμού της φρανκωνικής Ελβετίας (Tourismusbüro Fränkische Schweiz). Oι εκδηλώσεις ξεκινούν από το Forchheim 40 χλμ. βόρεια της Νυρεμβέργης που βρίσκεται στην καρδιά αυτής της περιοχής.

Σε αυτή την εκδήλωση παίρνουν μέρος εστιατόρια, πενσιόν και ξενοδοχεία και το καθένα είναι υποχρεωμένο να παρουσιάσει 3 τουλάχιστον συνταγές. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και τελειώνουν στις 30 Οκτωβρίου. Φυσικά όλα αυτά πλαισιώνονται από μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για τους ενδιαφερόνμενους παραθέτουμε το link των εκδηλώσεων.

http://www.scharfe-wochen.de

Από την Νυρεμβέργη

Σωτήρης Ξώγνος
“Φίλος” Α.Σ. – Σύλλογος αδελφοποίησης Νυρεμβέργης Καβάλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ