Μιλά σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφερόμενος στα 8 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν και διακρίνονται στο εξωτερικό.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

«Σε πρόσφατες ομιλίες μου τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στη Βαυαρία, ενώπιον της Ένωσης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων του κρατιδίου αναφέρθηκα εκτενώς και υπογράμμισα τη δυναμική και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τα 8 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν και διακρίνονται στο εξωτερικό. Πεποίθησή μου είναι ότι αυτό το δίκτυο του Οικουμενικού Ελληνισμού πρέπει να αποτελέσει το «φάρο» της προσπάθειας για την αναγέννηση της χώρας. Αν κινητοποιηθεί και πιστέψει στη δυναμική του, θα κατορθώσει πρώτον να πολλαπλασιάσει τάχιστα τα θετικά μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα, δεύτερον, να διευκολύνει την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα και τρίτον, να εισφέρει όχι μόνο εξειδικευμένη γνώση, αλλά και νέα, θετική νοοτροπία, την οποία χρειαζόμαστε τόσο ως εσωτερική αγορά, όσο και ως κοινωνία». Αυτά ανάμεσα σε άλλα δηλώνει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1966 στην Κομοτηνή του Νομού Ροδόπης. Δικηγόρος Εφετείου Ροδόπης – Συνταγματολόγος, είναι έγγαμος με τη Γιούλη Παπαχρήστου και πατέρας τριών παιδιών του Στυλιανού, της Έλενας και της Γεωργίας.

Έχει διατελέσει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το διάστημα 2007 – 2009. Υφυπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2004 – 2007.
Από το 2000 εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Ροδόπης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Αντιπρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας και μέλος της αντίστοιχης Ελληνορωσικής. Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι Διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Εκτιμάτε ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει μέλλον; Έχει να προσφέρει πολλά ακόμη στην προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών μέσα από συνεργασίες και κοινές πολιτικές ;

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» για τη στενότερη προσέγγιση των δύο λαών σε κρίσιμους, στρατηγικούς τομείς. Ως εκ τούτου φρονώ ότι όχι μόνο έχει πολλά να προσφέρει σε βάθος χρόνου, αλλά πολύ περισσότερο ότι το μέλλον της πρέπει να θωρακιστεί από εμάς τους ίδιους. Αποτελεί μία έκφραση της αρχής της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τη σχέση των δύο πλευρών. Αποσκοπεί, κατ’ αρχήν, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης μεταξύ των Δήμων, Περιφερειών, επιχειρήσεων και  εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Δεν αρκείται απλά και μόνο στην ενίσχυση του αριθμού των «αδελφοποιήσεων», όπως μπορεί να νομίσει κανείς με ευκολία. Ταυτόχρονα, ενισχύει την εξωστρέφεια τόσο των ΟΤΑ, όσο και των επιχειρήσεων, γερμανικών και ελληνικών,  που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδραστική αυτή διαδικασία. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι η προοπτική που προσφέρει η διμερής αυτή συνεργασία, προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις για τη χώρα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, συμβάλλοντας στην εμπέδωση των διαρθρωτικών αλλαγών που επιχειρούνται αυτήν την περίοδο. Ειδικότερα, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων με στόχο την εξεύρεση νέων πόρων, αλλά και στη μεταρρύθμιση  στον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Σε ποιους τομείς κατά τη γνώμη σας μπορούν να συνεργαστούν οι δήμοι Ελλάδος και Γερμανίας;

Σταδιακά γίνεται σαφές ότι η διμερής αυτή συνεργασία μπορεί να επεκταθεί σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρω την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη διαχείριση του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα στη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων, την ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές της, τη συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας με επίκεντρο τις εφαρμογές πληροφορικής, αλλά και την προώθηση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του. Περαιτέρω, η ανταλλαγή μαθητευομένων και διοικητικού προσωπικού, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέσα από νέες επενδύσεις, αλλά και η διασφάλιση των κοινωνικών δικτύων και η επέκταση των δράσεων τους αποτελούν σημαντικές δυνατότητες για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Πώς κρίνετε τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν πριν και μετά την Ελληνογερμανική Συνέλευση;

Είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζει τις διαφωνίες του με σημεία ή πτυχές της ακολουθούμενης πολιτικής, όπου κρίνει ότι αυτές δεν είναι προς το συμφέρον του. Όμως θα πρέπει πάντα να εντάσσονται στα όρια που θέτει ο Νόμος, το Σύνταγμα και κυρίως ο σεβασμός και η ευπρέπεια. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις ήταν άστοχες, όχι μόνο γιατί τα αιτήματά που τις συνόδευαν, δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο και τους στόχους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, αλλά κυρίως διότι στράφηκαν κατά μιας προσπάθειας που συντελείται σε διμερές επίπεδο για ανταλλαγή και εισφορά τεχνογνωσίας σε μία στιγμή που η χώρα την έχει ανάγκη. Πολύ περισσότερο, τα ατυχή περιστατικά που σημειώθηκαν σε βάρος εκπροσώπου ξένου κράτους θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια που καταβάλλεται σε διεθνές επίπεδο, ζημιώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ δε συνάδουν σίγουρα με τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική κοινωνία.

Κατά πόσο είναι έτοιμο το Υπουργείο Εσωτερικών να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους προκλήσεις;

Οι ευθύνες και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι αναμφίβολα σημαντικές. Από την πρώτη στιγμή που μας ανατέθηκαν οι τύχες του Υπουργείου Εσωτερικών, γνωρίζαμε πλήρως το μέγεθος και την έκτασή τους. Για αυτό και εργαζόμαστε καθημερινά προς την υλοποίηση της πολιτικής που κρίνει αναγκαία η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, σε συνεργασία πάντοτε με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πόσο δυναμικός και χρήσιμος είναι ο απόδημος Ελληνισμός ειδικά σε αυτή την αχαλίνωτη περίοδο κρίσης;

Σε πρόσφατες ομιλίες μου τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στη Βαυαρία, ενώπιον της Ένωσης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων του κρατιδίου αναφέρθηκα εκτενώς και υπογράμμισα τη δυναμική και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τα 8 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν και διακρίνονται στο εξωτερικό. Πεποίθησή μου είναι ότι αυτό το δίκτυο του Οικουμενικού Ελληνισμού πρέπει να αποτελέσει το «φάρο» της προσπάθειας για την αναγέννηση της χώρας. Αν κινητοποιηθεί και πιστέψει στη δυναμική του, θα κατορθώσει πρώτον να πολλαπλασιάσει τάχιστα τα θετικά μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα, δεύτερον, να διευκολύνει την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα και τρίτον, να εισφέρει όχι μόνο εξειδικευμένη γνώση, αλλά και νέα, θετική νοοτροπία, την οποία χρειαζόμαστε τόσο ως εσωτερική αγορά, όσο και ως κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ