Πολιτική αστάθεια απειλεί την Ιταλία, καθώς τα Πέντε Αστέρια δεν θέλουν να στηρίξουν όλες τις επιλογές του Μάριο Ντράγκι, ενώ εκείνος αφήνει υπονοούμενα για παραίτηση.Η Ιταλία κινδυνεύει να ζήσει ένα ακόμη καλοκαίρι πολιτικής αστάθειας. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είναι σαφής: «Δεν πρόκειται να ηγηθώ μιας κυβέρνησης διαφορετικής από την σημερινή». Αλλά η βάρκα της κυβερνητικής του συμμαχίας πλέει σε ταραγμένα πελάγη. Πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με τον Τύπο, πιέζουν για να βγει η πολιτική τους δύναμη από την κυβέρνηση, με στόχο να δείξουν ότι δεν συμμερίζονται μεγάλο μέρος των επιλογών Ντράγκι και να ξανακερδίσουν τους χαμένους ψήφους τους. Η ένταση είναι τόσο ξεκάθαρη, που ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έφυγε νωρίτερα από την σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και γύρισε στην Ρώμη, για να προσπαθήσει να την περιορίσει.

Τελικά δεν συναντήθηκε, ακόμη, με τον επικεφαλής των «Πεντάστερων» Τζουζέπε Κόντε, αλλά προς το παρόν απέφυγε το ξέσπασμα κυβερνητικής κρίσης. Οι αιτίες για έριδες και συγκρούσεις όμως παραμένουν. Τα Πέντε Αστέρια, και σε ένα βαθμό η Λέγκα, δεν συμφωνούν με την αποστολή νέου οπλισμού στην Ουκρανία και θεωρούν ότι δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες για την στήριξη των όποιων διπλωματικών πρωτοβουλιών.

Ντράγκι εναντίον Κόντε;

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ιταλό κοινωνιολόγο Ντομένικο Ντε Μάζι, ο Ντράγκι φέρεται να ζήτησε την αντικατάσταση του Κόντε από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός το διέψευσε κατηγορηματικά, αλλά οι βουλευτές του κινήματος δεν δείχνουν να έχουν πειστεί. Τα Πέντε Αστέρια, μετά την αποχώρηση του υπουργού εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και άλλων εξήντα βουλευτών και γερουσιαστών, περνούν «κρίση ταυτότητας» και επιχειρούν να επιστρέψουν στις αρχικές θέσεις και διεκδικήσεις τους.

«Δεν πρέπει να ξανάρθει ο λαϊκισμός, και για να το πετύχουμε, χρειάζεται να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών» δήλωσε, με νόημα, ο Μάριο Ντράγκι. Ο οποίος θεωρείται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κύριος εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Θα συνεχίσουν Λέγκα και Πέντε Αστέρια να χάνουν ψηφοφόρους, με τον Ντράγκι να παραμένει πρωθυπουργός και μετά τις βουλευτικές εκλογές; Ουδείς, στην φάση αυτή, μπορεί να το αποκλείσει.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ