Ένα ενδιαφέρον συνέδριο με σκοπό να διευρυνθεί το φάσμα του επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα και ανά τα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου 2013 στην Κομοτηνή. Hatzi.Οι εργασίες του συνεδρίου, με τον τίτλο «Restart Balkans» έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την παρουσία εκπροσώπων των Αρχών, του επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής και διεθνών Φορέων, όπως επίσης Πανεπιστημιακών και πλήθους κόσμου. Στόχος του ήταν να δημιουργηθούν διασυνδέσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και συμβούλους, να βελτιωθεί η πρόσβαση στην επιχειρηματική εκπαίδευση και να δομηθεί μια πιο ζωντανή επιχειρηματική κοινωνία. Στο συνέδριο συμμετείχαν κυρίως νέοι αλλά και φοιτητές από την περιοχή αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις και βαλκανικές χώρες ( Ρουμανία, Αλβανία, (Ευρωπαϊκή) Τουρκία κ.α.). Το διήμερο αυτό συνέδριο ήταν κυρίως αφιερωμένο στη νεανική επιχειρηματικότητα και στις “startup” επιχειρήσεις. Καταξιωμένοι Έλληνες επιχειρηματίες, που έχουν δημιουργήσει και αναπτύξει με μεγάλη επιτυχία δικές τους επιχειρήσεις κάποιοι από τους οποίους  δραστηριοποιούνται και στην εξαγωγή των προϊόντων τους, παρευρέθησαν στο συνέδριο και ανέλυσαν, πως μπορεί να γίνει ένα business-plan για νέες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα διάφοροι επιστήμονες ανέλυσαν επιχειρηματικά και άλλα κοινωνικά ζητήματα.
Το συνέδριο απευθυνόταν κυρίως στους φοιτητές και στους νέους, αλλά και σε όσους σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια δική τους επιχείρηση. Την σημασία της συμμετοχής στο εν λόγω συνέδριο εξήγησε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του ο υπεύθυνος επικοινωνίας του διοργανωτή φορέα «Youth Business Network», ο οποίος επικεντρώθηκε κυρίως στο εύρος των πληροφοριών, που μπορούν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες, όπως π.χ. πληροφορίες, όπως είπε ο ίδιος «για το πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση. Πληροφορίες που κάποιος  θα πλήρωνε για να τις βρει αλλού. Πληροφορίες που αν τις εκμεταλλευτεί σωστά θα έχει μεγάλη επιτυχία».

Χάρης Πεϊντσής, δικηγόρος: «Απέναντι σε μια νοοτροπία φόβου, που καλλιεργείται στη νέα γενιά, πρέπει να προτάξουμε ένα νέο όραμα ελευθερίας»

Το συνέδριο οργανώθηκε από τους «Φοιτητές για την Ελευθερία Ελλάδας» και από την «Youth Business Network» στην Κομοτηνή. Οι «Φοιτητές για την Ελευθερία» αποτελούν παράρτημα στην Ελλάδα μια διεθνούς ανεξάρτητης ΜΚΟ, της «Students for Liberty», η οποία αποσκοπεί στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και της οικονομικής ελευθερίας παγκοσμίως. Hatzi.2Η Οργάνωση αυτή δρύθηκε στις ΗΠΑ πριν από 4 χρόνια και τώρα έχει εξαπλωθεί στα περισσότερα κράτη με περίπου 700 οργανώσεις. Η «Youth business Νetwork» είναι το κατά τόπους παράρτημα των «Φοιτητών για την Ελευθερία Ελλάδας». Το εν λόγω συνέδριο, που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, ήταν το πρώτο ουσιαστικά συνέδριο των «Φοιτητών για την Ελευθερία» στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμμετοχή και βοήθεια του γερμανικού δικτύου FNF και του δικτύου ATLAS και του «Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών», που συμμετείχαν σε αυτό με εκπροσώπους τους. Ο κ. Χάρης Πεϊντσής, δικηγόρος και εθνικός συντονιστής των «Φοιτητών για την Ελευθερία Ελλάδας», αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και τα προβλήματα της Ελλάδας, τόνισε, ότι «αντικείμενο του συνεδρίου είναι η οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας ως πυλώνες την νεανική αγορά και τη start-up επιχειρηματικότητα. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι, ότι το υπερφουσκωμένο δημόσιο έχει χρεοκοπήσει οριστικά και μαζί με αυτό όλες οι νοοτροπίες που το συνοδεύουν. Οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να στηρίζονται στις δυνάμεις τους, να εκμεταλλεύονται οικονομικά τις δεξιότητές τους, να παράγουν αξία και αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε ένα αποκεντρωμένο οικονομικά και φιλελεύθερο περιβάλλον, το οποίο θέλουμε να ενώσει όλα τα Βαλκάνια σε μία ενιαία βαλκανική αγορά, όπως θέλουμε να ελπίζουμε. Απέναντι σε μια νοοτροπία φόβου, που καλλιεργείται στη νέα γενιά, πρέπει να προτάξουμε ένα νέο όραμα ελευθερίας».

Θεόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής- πρόεδρος της «Δράσης»: «Πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο με λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος, να δώσουμε χώρο στον ιδιωτικό τομέα»

Στο συνέδριο βρέθηκε ως ομιλητής και ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της «Δράσης» κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Hatzi3Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής, που είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε τόσα νέα παιδιά, τόσο για την επιχειρηματικότητα, όσο και για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου στη χώρα. «Πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο με λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος, να δώσουμε χώρο στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ο τομέας που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για να βρουν αυτά τα παιδιά επαγγελματικές ευκαιρίες αυτοαπασχόλησης ή και δουλειές τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν για να οδηγηθεί η χώρα σε αυτό το μοντέλο. «Πρώτον, θα πρέπει από πλευράς μεγέθους να μειώσουμε το κράτος, να αρχίσει να δουλεύει πάλι ο ιδιωτικός τομέας. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να μειώσουμε τον κομματισμό, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία δραματικά. Αυτό απαιτεί μια συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε αυτά τουλάχιστον τα θέματα. Τρίτον, τα λεφτά του ΕΣΠΑ πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που να μοχλεύσουμε πολλά ιδιωτικά χρήματα για να έρθουν στην Ελλάδα. Ως τώρα παίρναμε 1 ευρώ δημόσιο ή Κοινοτικό χρήμα και το κάναμε το πολύ 1,20. Στο επόμενο ΕΣΠΑ θα πρέπει κάθε ευρώ που έρχεται να το χρησιμοποιούμε για να έρχονται 2 ευρώ ιδιωτικά, για να έχουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Δεν είναι απλώς ένα εφικτό μοντέλο αλλά είναι όρος επιβίωσης».

Γεράσιμος Περεντίδης, συνιδρυτής της εταιρίας «Europlanet»: «Ευτυχώς η νέα γενιά έχει τόσα ηλεκτρονικά μέσα, που πραγματικά την βοηθούν να ξεκινήσει πολύ πιο εύκολα»

Ο κ. Γεράσιμος Περεντίδης, συνιδρυτής της εταιρίας «Europlanet» παρουσίασε όλα τα βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του ίντερνετ, από το να καταχωρήσει ένα domain name, Hatzi.4μέχρι να φιλοξενήσει το site (ιστοσελίδα) του σε άλλα sites και να πάρει ένα δικό του προσωπικό τηλέφωνο και ηλεκτρονική γραμματεία. «Είναι μια πληθώρα υπηρεσιών, που θα βοηθήσει κάθε νέο επιχειρηματία με ελάχιστο κόστος να μπει στο διαδίκτυο, να παρουσιάσει τη νέα του ιδέα και να προωθήσει το προϊόν, που έχει σκεφτεί. Ευτυχώς, η νέα γενιά έχει τόσα ηλεκτρονικά μέσα, που πραγματικά τη βοηθούν να ξεκινήσει πολύ πιο εύκολα και γι’ αυτό υπάρχει πάρα πολύ ενδιαφέρον από τον κόσμο. Πραγματικά εξεπλάγην από τη συμμετοχή και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε πάρα πολύ κόσμο να ακούσει πολλά σημαντικά πράγματα, να ενημερωθεί, να βοηθηθεί από το μηδέν και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ