Με προσδοκίες για πλούσιο θέαμα αρχίζει η 60ή Μπούντεσλιγκα. Στην πρεμιέρα η πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου αντιμετωπίζει την «ποδοσφαιρική σταχτοπούτα» Άιντραχτ Φρανκφούρτης.Καλύτερη πρεμιέρα δεν γίνεται για την Μπούντεσλιγκα, το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια και αρχίζει το βράδυ της Παρασκευής με την κάτοχο του Europa League, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, να υποδέχεται στην «καυτή» εδρα της την πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου. Και οι δύο ομάδες παρουσιάζονται με νέο πρόσωπο και νέες φιλοδοξίες. Αυτό ισχύει κυρίως για την Μάγερν, η οποία έχασε τον κορυφαίο σκόρερ της, τον Πολωνό Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, αλλά τον αντικατέστησε με τον Σενεγαλέζο Σάντιο Μανέ, που ήρθε με τις καλύτερες συστάσεις από τη Λίβερπουλ. Ενισχύθηκε επίσης στο κέντρο της άμυνας, όπου έδειξε αδυναμίες πέρσι, με τον «ιπτάμενο Ολλανδό» Ματίς ντε Λάιτ, γέννημα-θρέμμα της μεγάλης ποδοσφαιρικής σχολής του Άγιαξ. Πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν οι Βαυαροί για νέους, αλλά «έτοιμους» παίκτες, με στόχο να κατακτήσουν και πάλι το Τσάμπιονς Λιγκ, επιστρέφοντας στην κορυφή της Ευρώπης.

Όλα αυτά δεν τρομάζουν τον προπονητή της Άιντραχτ, Όλιβερ Γκλάσνερ, ο οποίος έχει ζήσει ένα μοναδικό «ποδοσφαιρικό παραμύθι»: στις αρχές της περσινής Μπούντεσλιγκα η ομάδα του πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό, στον δεύτερο γύρο άρχιζε να ανεβάζει εντυπωσιακά την απόδοσή της και τελικά κατέκτησε το Europa League απέναντι σε θεωρητικά πιο ισχυρές ομάδες, ενώ παράλληλα τερμάτισε στην 11η θέση της Μπούντεσλιγκα, απολαμβάνοντας τη φήμη ενός «φονέα των γιγάντων». Χαμογελαστός στη συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα με τη Μπάγερν, ο Γκλάσνερ δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται πλέον σε άλλη κατηγορία: «Εδώ και μήνες έχω ένα υπέροχο προαίσθημα», λέει. «Την Παρασκευή παίζουμε με την ομάδα που κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ πριν από τρία χρόνια, ενώ την άλλη Τετάρτη παίζουμε με τη φετινή κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι μία καταπληκτική αφετηρία…»

Στη Φρανκφούρτη ο «ήρωας» του Μουντιάλ

Αλλά και η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης έχει ενισχυθεί. «Σημαία» της ομάδας είναι ο Μάριο Γκέτσε, χρυσός σκόρερ στον τελικό του Μουντιάλ το 2014 απέναντι στην Αργεντινή, ένας παίκτης τον οποίο κάποτε αποκαλούσαν «ταλέντο του αιώνα», αλλά χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Παλαιότερα ο Γκέτσε έπαιζε στη Μπάγερν, η οποία όμως δεν φάνηκε πρόθυμη να τον κρατήσει, με αποτέλεσμα εκείνος να αναζητήσει νέα ποδοσφαιρική πατρίδα στην Ολλανδία και στην Αϊντχόβεν. Φέτος επιστρέφει στη Μπούντεσλιγκα με τη φανέλα της Φρανκφούρτης, στον αγώνα κυπέλλου με το Μαγδεμβούργο αναδείχθηκε «πιο πολύτιμος παίκτης» και μάλλον κάτι θέλει να αποδείξει απέναντι στη Μπάγερν. Τα γνωρίζει όλα αυτά ο προπονητής των Βαυαρών, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, και δηλώνει για τον Μάριο Γκέτσε: «Είναι ένας ιδιαίτερος παίκτης, με μεγάλη ποδοσφαιρική ευφυία. Χαίρομαι που θα τον δω αύριο. Του εύχομαι να έχει καλή απόδοση, αλλά όχι και …εξαιρετικά καλή απόδοση».

Η επιστροφή του Μάριο Γκέτσε στα πάτρια εδάφη έχει και ένα επιπλέον κίνητρο: το Μουντιάλ του Κατάρ. Συνήθως οι μεγάλες διοργανώσεις των εθνικών ομάδων γίνονται καλοκαίρι, αλλά αυτή τη φορά- και για πρώτη φορά- η Μπούντεσλιγκα διακόπτεται τον Νοέμβριο λόγω Μουντιάλ, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα: Μπορούν οι παίκτες να φτάσουν σε κορυφαία επίπεδα απόδοσης τον Νοέμβριο; Θα τους επιβαρύνει η διοργάνωση για την υπόλοιπη χρονιά; Ευνοούνται ομάδες που δεν έχουν διεθνείς υποχρεώσεις; Ο προπονητής της «Νατσιονάλμανσαφτ» Χάνσι Φλικ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κοιτάξει ονόματα και θα καλέσει στην Εθνική μόνο όσους είναι σε φόρμα τον Νοέμβριο γιατί «στο Κατάρ δεν έχουμε χρονο για να βελτιώσουμε πολλά πράγματα». Στα 30 του χρόνια ο Μάριο Γκέτσε θα ήθελε να δώσει και πάλι το παρών σε ένα Μουντιάλ.

Μία Μπούντεσλιγκα που… τα έχει όλα

Κατά τα άλλα, το φετινό πρωτάθλημα υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις. Έχουν ενισχυθεί η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Μπάγερ Λεβερκούζεν, ομάδες που συνήθως καταδιώκουν τη Μπάγερν Μονάχου στην κορυφή, ενώ παράλληλα επιστρέφουν στη μεγάλη κατηγορία ιστορικές ομάδες, όπως η Βέρντερ Βρέμης και η Σάλκε. Επιστρέφει στη Μπούντεσλιγκα για χάρη της Βόλφσμπουργκ και ο Κροάτης προπονητής των επιτυχιών Νίκο Κόβατς. Ευρωπαϊκό κουστούμι δοκιμάζει φέτος η Κολωνία. Όσο για την ομάδα της Στουτγάρδης, μπορεί να εξασφάλισε την παραμονή με γκολ στις καθυστερήσεις στην τελευταία αγωνιστική της περσινής Μπούντεσλιγκα, αλλά παραμένει πιστή στον προπονητή Πελεγκρίνο Ματαράτσο και αυτό είναι ασφαλώς κάτι ασυνήθιστο στις μέρες μας…

Αυτό που επίσης δεν βλέπουμε συχνά στη Μπούντεσλιγκα είναι να ανακατεύεται ο πρόεδρος της (όποιας) ομάδας σε αγωνιστικά θέματα ή να σχολιάζει τους αντιπάλους. Αλλά φέτος έγινε κι αυτό με τον πρόεδρο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης Πέτερ Φίσερ, σε ευφορία προφανώς μετά την κατάκτηση του Europa League, να ειρωνεύεται τον Σενεγαλέζο Μανέ, που καλείται να αντικαταστήσει τον Λεβαντόφσκι στους πρωταθλητές Γερμανίας.

«Μα ποιος είναι τελος πάντων αυτός ο Μανέ;» διερωτήθηκε ο Φίσερ, μιλώντας στο RTL, για να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, λέγοντας ότι «ένα αστείο ήθελε να κάνει μόνο». Ψύχραιμος ο προπονητής των Βαυαρών, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ανταποδίδει το χιούμορ: «Αν ήταν αστείο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ίσως ήθελε να μας προσφέρει μεγαλύτερο κίνητρο, ποιος ξέρει; Πάντως ο Μανέ δεν νομίζω να τρόμαξε και τόσο πολύ…»

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ