Το SPD προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τα χριστιανικά κόμματα είναι καθηλωμένα στο 20-22%. Υπεροχή του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς ανάμεσα στους υποψηφίους.Οι προσδοκίες των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU για αλλαγή τάσης στις δημοσκοπήσεις δεν ικανοποιούνται. Σε τρεις έρευνες που δημοσιεύθηκαν χθες και σήμερα επιβιώνεται το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών που καταγράφεται εδώ και εβδομάδες. Συγκεκριμένα το ποσοστό του SPD κυμαίνεται μεταξύ 25% και 26% και των δύο χριστιανικών κομμάτων μεταξύ 20% και 22%. Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα που έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στη βουλή – οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 15-17%, οι Φιλελεύθεροι 11%, το εθνικιστικό AfD 11-12% και το κόμμα Η Αριστερά 6%.

Μεγάλη είναι η διαφορά αναφορικά με τον ποιον υποψήφιο θα προτιμούσαν οι ερωτηθέντες στο αξίωμα του καγκελαρίου. Το 40-48% θα ήθελε τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, το 19-22% τον χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ και το 13-15% την υποψήφια των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Ο κ. Σολτς είναι πιο δημοφιλής σε σχέση με τους συνυποψηφίους του για το αξίωμα του καγκελαρίου. Σε δημοσκόπηση του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, στην οποία αξιολογείται τόσο η συμπάθεια για πολιτικούς όσο και οι επιδόσεις τους, ο Όλαφ Σολτς είναι μετά την Άνγκελα Μέρκελ, ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας ενώ ο Άρμιν Λάσετ καταλαμβάνει την 10η και τελευταία θέση.

Στενεύουν τα περιθώρια των CDU/CSU

Παρότι παραμένουν ακόμη εννέα ημέρες ως τις εκλογές, τα περιθώρια των Χριστιανοδημοκρατών να αυξήσουν τα ποσοστά τους είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD, το 19% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις εκλογές, το 65% ότι έχουν ήδη αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα δώσουν την ψήφο τους και μόνο ένα 16% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι γνωστό ότι συνήθως οι αναποφάσιστοι ψηφίζουν κόμματα που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ