Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες σχετικά με το έαν η Τουρκία θα προμηθευτεί και νέους πυραύλους S-400 από τη Μόσχα. Ο Ερντογάν θέλει νέα επιχείρηση στη Συρία αλλά δεν έχει το πράσινο φως.«Ουδέν νεότερον, η διαδικασία συνεχίζεται όπως υπεγράφη την πρώτη μέρα», απάντησε στην είδηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων για τους S-400, η υπηρεσία Άμυνας της Τουρκικής Προεδρίας. Το πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει ότι υπεγράφη νέα συμφωνία για πώληση δεύτερης συστοιχίας S-400 στην Τουρκία.

Η απάντηση αφήνει ερωτηματικά για το εάν προχώρα σε αγορά και δεύτερης συστοιχίας η Άγκυρα. Δεν αποκλείεται στην πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν-Πουτίν να ασκήθηκαν πιέσεις. Η Μόσχα έχει φέρει αρκετές φορές στο προσκήνιο την αρχική συμφωνία που προέβλεπε την αγορά και δεύτερης συστοιχίας εάν το επιθυμούσε η Αγκυρα.

Νέα επιχείρηση στη Συρία;

Οι εξελίξεις όμως με τον αποκλεισμό από τα F35 και η προσμονή της αγοράς F16 έχει παγώσει το θέμα των S400. Πάντως μετά την συνάντηση στο Σότσι, πλέον και επίσημα, αξιωματούχοι του Ερντογάν λένε ότι είναι πιθανό να υπάρξει απ’ ευθείας επικοινωνία με τον Ασαντ στην Συρία. Κάτι που επεδίωκε η Μόσχα.

Ο Ερντογάν εδώ και μήνες θέλει να προχωρήσει σε νεα επιχείρηση στην Συρία κατά κούρδων του ΥΡG και PYD, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως ούτε από τιςς ΗΠΑ ούτε και από την Ρωσία.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τι αντάλλαγματα ζήτησε ο Πουτίν και πώς αυτές οι εξελίξεις θα αποτυπωθούν στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στο μεταξύ, ο Ερντογάν θα πάει να συναντήσει τον Ζελένσκι μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ