Στο Παρίσι σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Στόχος να συνεργαστεί η Γαλλία στην αστυνόμευση στο κανάλι της Μάγχης, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.«Λοιπόν, φίλος ή εχθρός της Μεγάλης Βρετανίας ο Εμμανουέλ Μακρόν;», ερωτήθηκε από την εφημερίδα Φιγκαρό ο Ρίσι Σούνακ πριν από τη σημερινή του επίσκεψη στο Παρίσι. «Σίγουρα ένας μεγάλος φίλος» απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σαρώνοντας έτσι τους δισταγμούς της προκατόχου του Λιζ Τρας που είχαν σκανδαλίσει τους Γάλλους, αφού έδειχνε ν’ αμφιβάλλει για τη γαλλική φιλία. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Σούνακ στο εξωτερικό και αυτό ύστερα από 5 χρόνια αποξένωσης των δύο χωρών, μεσολαβούντος και του Brexit.

Τώρα όλα δείχνουν ότι έφτασε αποφασισμένος να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις: «Είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε τα θεμέλια της συμμαχίας για να είμαστε έτοιμοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος» δήλωσε. Μετανάστευση, στρατιωτική άμυνα και Ουκρανία είναι τα κύρια θέματα των συζητήσεων σήμερα, με τη μετανάστευση να προέχει για τους Βρετανούς. Γύρω στους 44.000 λαθρομετανάστες αποβιβάστηκαν από πλοιάρια στις αγγλικές ακτές το 2022. Παρίσι και Λονδίνο μιλούν για ενίσχυση της συνεργασίας τους, «για να σπάσει ο εγκληματικός κύκλος των συμμοριών» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Το «να δοθεί νέα ώθηση στην αμυντική συνεργασία», προέχει για τους Γάλλους. Κοινή πρόκληση για τους 2 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς στρατούς, τους μόνους εξοπλισμένους με πυρηνικά, είναι η άμεση υποστήριξη της Ουκρανίας. Αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν έναν αυξημένο συντονισμό για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, καθώς και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Στις προβλέψεις επίσης, η σύναψη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» για την πυρηνική ενέργεια. Παράλληλα, και με κοινό στόχο την προστασία του κλίματος, αναμένονται ανακοινώσεις για επενδύσεις από εταιρείες και των δύο χωρών.

Ολυμπία Τσίπηρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ