Φορώντας μια χημική μάσκα πολέμου και κρατώντας πλακάτ που έγραφε “SOS Μεσόγειος”, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

“Στην Ελλάδα οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση. Αιτία είναι η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Όλοι συμφωνούμε πως είναι σημαντική η ειρήνη στη Συρία κι ότι θα πρέπει να καταστραφούν τα χημικά όπλα. Όχι όμως στη Μεσόγειο! Δεν θέλουμε να υπάρχει έστω και ελάχιστος κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ζητήσαμε από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας, επίσημα να λάβουν πρωτοβουλία, αλλά δεν έχουμε ακόμα καμία αντίδραση. Οι άνθρωποι και οι τοπικοί φορείς αγωνιούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το μήνυμα που μας στέλνουν σήμερα οι κοινωνίες είναι απλό και πρέπει να το ακούσουμε: Προστατέψετε τη Μεσόγειο!”, είπε ο Χατζημαρκάκης, φορώντας τη μάσκα κατά των χημικών. 

Επιτροπή Κοινοβούλιο

Στις 31 Ιανουαρίου ο ευρωβουλευτής είχε μιλήσει πρώτη φορά για “έντονες ανησυχίες για περιβαλλοντική καταστροφή από αυτό το πρότζεκτ”, και ανακοίνωνε πως αναζήτησε επίσημες απαντήσεις από πολιτικές και διπλωματικές πηγές, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, χωρίς ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Από τότε ο ευρωβουλευτής ανέλαβε πρωτοβουλία, ζητώντας να ξεκαθαριστεί πλήρως αν υπάρχει κίνδυνος. Η πρώτη κίνηση ήταν προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Janez Potocnik, ζητώντας να ενημερωθεί η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επίσημα από την Κομισιόν και την Προεδρία της Ε.Ε. Στη συνέχεια ενημέρωσε δεκάδες συναδέλφους του για το πρόβλημα και ζήτησε ευρεία στήριξη.

Επιστολή σε Σαμαρά Λέτα

Στις 7 Φεβρουαρίου ο κ. Χατζημαρκάκης μαζί με τους ευρωβουλευτές Giommaria Uggias και Joseph Cuschieri από την Ιταλία και τη Μάλτα αντίστοιχα, συνυπέγραψαν επιστολή με τον τίτλο:

“Επείγουσα έκκληση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας: Προστατέψετε τη λεκάνη της Μεσογείου!.

Η επιστολή στάλθηκε στους Πρωθυπουργούς Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά και Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, χωρίς να έχει τύχει μέχρι σήμερα κάποιας απάντησης.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιστολής, ο Χατζημαρκάκης και οι δύο συνάδελφοι του, επεσήμαναν το πρόβλημα που υπάρχει με βάση την ανησυχία της κοινωνίας και τις καταγραφές των επιστημόνων: “Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, 800 τόνοι χημικών όπλων θα εξουδετερωθούν επί του σκάφους των ΗΠΑ με την ονομασία Cape Ray , μετά την απόφαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό των Συριακών τοξικών προϊόντων από τα μέσα του 2014. Ενώ επικροτούμε το σημαντικό ορόσημο στην ειρηνευτική διαδικασία της Συρίας, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η μέθοδος της υδρόλυσης που θα χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή των χημικών όπλων θα οδηγήσει σε 1,5 εκατομμύρια γαλόνια τοξικών λυμάτων, τα οποία φημολογείται ότι θα διατεθούν σε μια ανώνυμη τοποθεσία στη μέση της Μεσογείου, που επηρεάζουν άμεσα την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα”.

Οι ευρωβουλευτές επισήμαναν στην επιστολή πως οι κάτοικοι όλης της περιοχής είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και πρότειναν στους δύο πρωθυπουργούς να αναλάβουν δράση, προεδρεύοντας στην Ε.Ε. “Για να αποφευχθεί μια πιθανή περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή, σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε την τρέχουσα (ελληνική) και την επερχόμενη (ιταλική) Προεδρία σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα”. Τέλος, απεύθυναν έκκληση στους δύο πρωθυπουργούς να διασφαλίσουν “εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη “ότι η Μεσόγειος δεν θα υποστεί οποιαδήποτε απόρριψη τοξικών ή άλλων αποβλήτων που θα προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημιά”. 

xatzi123

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ